Od kupovine do servisiranja vozila: Auto centar Turbo-Trade povećava udio na bh. tržištu

26.04.2012. 15:56 / Izvor: eKapija.ba
Od kupovine do servisiranja vozila: Auto centar Turbo-Trade povećava udio na bh. tržištu

Turbo-Trade d.o.o. je poduzeće za uvoz i trgovinu u privatnome vlasništvu sa sjedištem u Cazinu, osnovano 1999. godine. Područje djelatnosti ove firme je prvenstveno uvoz i prodaja polovnih teretnih, dostavnih i putničkih vozila.

S obzirom na to da je njihov cilj udovoljiti svim zahtjevima tržišta sa najvećim standardima, Turbo Trade je 2009. godine proširio djelatnost i otvorio poslovnicu u Sarajevu, a već 2011. drugu. U ovu investiciju uloženo je oko 120.000 KM i zaposleno dodatnih devet radnika, tako da sada firma broji ukupno 24 radnika.

Edis Puškar, direktor Turbo-Tradea, u razgovoru za eKapiju, ističe da su otvaranjem ovih poslovnih jedinica proširili poslovanje na još nekoliko segmenata koji se tiču servisiranja vozila, rent-a cara, vulkanizerskih usluga, autopraonice, šlep službe itd.

"Što se tiče prodaje vozila, na lageru je uvijek prisutno oko 100 različitih vozila. Znači sva su vozila iz uvoza, stara do četiri godine, servisiramo sve, imamo najsavremeniju opremu od dijagnostike, punjenja klime, dijagnostike trapova i možemo odgovoriti svim zahtjevima putničkih i teretnih vozila", ističe Puškar.

Naime, najvažnija karakteristika ove firme je što se radi o jedinoj auto kući u Bosni i Hercegovini koja se bavi prodajom polovnih automobila, a koja uz to ima i ovlašteni auto-servis.

"To je naša najveća prednost, jer nijedna auto-kuća nema tu prateću ponudu koja ide uz vozila i koja može dati određenu garanciju na kilometre, određeno stanje vozila, zatim nastaviti servisiranje vozila koje podrazumijeva kompletnu optiku trapa, pregled, pranje, registraciju, rent-a car, zamjenska vozila, te pomoć na cesti 24 sata. Dakle, možemo reći da smo firma koja nudi kompletnu uslugu od nabavke vozila, do praćenja vozila ukoliko to klijent želi", dodaje on.

Bitno je napomenuti da za svako prodato vozilo, pored garancije za kilometražu koju daju da auto nije bilo udarano i havarisano, ova firma nudi garanciju od 6 mjeseci na motor, mjenjač te porijeklo vozila.

Inače, referenca ove auto kuće je veoma bogata i uglavnom su to pravna lica kojih ima oko 250.

"Radi se o klijentima koji su kod nas kupovali i nastavili servisiranje vozila, a neke od njih su TV Pink, TV1, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Logosoft, Hypo Leasing, Hypo banka, UniCredit, BSO itd. Također, servisiramo sva vozila za Domove zdavlja KS", kaže naš sagovornik.

Dakle, nosilac njihovog posla je svakako prodaja vozila i tu, dodaje Puškar, nemaju konkurenciju iz razloga što sva auta imaju garanciju kao da su nova.

Što se tiče uslova koje nude prilikom prodaje, pored gotovinskog plaćanja, nude i dobre uslove prodaje preko leasing kuća.

"U suštini, pratimo sve trendove, od klasične prodaje za keš, do prodaje vozila preko kredita jer radimo sa svim leasing kućama u BiH. Još jedna naša karakteristika je, što je za razliku od drugih trgovaca polovnih vozila, Turbo-Trade dublje ušao u načine finansiranja, tako da našim kupcima nudimo mogućnost savjetovanja, preporuka i kompletne ponude za kredit ili leasing, od toga koji su uslovi kreditiranja, do potrebne dokumentacije, naglašava on.

Također, nude mogućnost da im klijenti ostave popunjenu dokumentaciju koju potom oni predaju umjesto njih i u principu klijent dobija sve na jednom mjestu, što je veoma važno u ovom užurbanom vremenu gdje se nema vremena za neka sitna zadovoljstva, jer, kako kažu, auto je ipak sitno zadovoljstvo.

"To je velika prednost što se na jednom mjestu može završtiti sve. Naša kompletna logika poslovanja polazi od toga da kupite, servisirate i održavate auto, do toga da dobijete pomoć na cesti. Osim toga, za sve klijente koji su kupili kod nas auto, nudimo mogućnost da kad odluče mijenjati auto ponovo, firma Turbo Trade je spremna stajati iza svojih vozila koja je u međuvremenu održavala, otkupiti ih ponovo uz zamjenu za nova vozila. Dakle, ne ostavljamo klijenta i ni u jednom momentu ga na prepuštamo slučaju, ističe direktor Turbo-Tradea.

Što se tiče planova za dalje, bez obzira na teško vrijeme, njihov plan je da u Sarajevu objedine dvije lokacije na jednom mjestu i da uzmu malo veći udio kod prodaje polovnih vozila koji trenutno iznosi oko 40% posto.

Budući da su u najvećem jeku recesije krenuli sa poslovanjem u Sarajevu, ponosno ističu da ona nije ostavila traga na njihovom poslovanju. U prilog tome ide, kako kažu, činjenica da prije toga nisu imali nekih promašenih investicija, da su poslovali, investirali i širili se u skladu sa svojim mogućnostima, tako da su recesiju dočekali spremno.

"Napominjem da smo sve postigli sopstvenim kapitalom, tako da je recesija većinom pogodila firme koja nije imala svoja sredstva. Mi smo ih imali i ista uložili, obrtali i nismo se dodatno zaduživali", istakao je Puškar, dodajući za kraj da sada očekuju rezultate svega toga.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti