Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Od ljeta 2021. Trebinje nudi virtuelno razgledanje starog gradskog jezgra

21.12.2020. 08:36 / Izvor: Akta.ba

Trebinjska turistička ponuda uskoro će biti obogaćena novim sadržajem kroz projekat "Emoundergrounds“, u okviru koga će Trebinje dobiti savremenu tehničku opremu za virtuelni prikaz kulturno-istorijskog nasljeđa.

Oprema će biti instalirana u Muzeju Hercegovine, a virtuelna postavka će obuhvatiti sve značajnije istorijske i kulturne spomenike u gradu, kao i utvrđenja koja se nalaze u neposrednoj okolini.

Na današnjem predstavljanju projekta, direktor Razvojne agencije Grada Trebinja Dražen Bošković rekao je da postoji više bitnih aspekata projekta, a da je jedan od važnijih saradnja sa deset projektnih partnera, iz sedam različitih država – koliko projekat i okuplja.

"Osim novih turističkih sadržaja i prezentacijskog centra, kroz projekat dobijamo i kvalitetne partnere za dugoročnu saradnju u šireem području koje obuhvata program Adrion, odnosno Jadransko-jonskoj regiji", rekao je Bošković.

Naime, uz Trebinje, projekat okuplja još devet partnerskih gradova iz Italije (Nardo, Karpi), Grčke (Andravida-Kilini), Hrvatske (Rijeka i Šibenik), Slovenije (Kopar, Ivančna Gorica), Crne Gore (Bar) i Albanije (Kukeš). Zajednički cilj projekta je povećanje atraktivnosti i konkurentnosti uključenih teritorija u cilju jačanja društvenog i ekonomskog razvoja, te održivog i pametnog rasta cijele makro-jadranske regije.

Direktor Turističke organizacije Trebinje Marko Radić kaže da će turistička ponuda grada Trebinja biti dodatno oplemenjena kroz ovaj projekat, što će dobro doći kao dodatak za sve one koji planiraju obići naš grad i posjetiti Muzej Hercegovine.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić kaže da će ponuda okve kulturne ustanove biti obogaćena ne samo savremenom opremom, već i jednim novim načinom predstavljanja naše kulturne i istorijske baštine.

"Ono što je najzanačajnije u ovom projektu jeste to da Muzej Hercegovine dobija jednu stalnu postavku koja će biti opremljena savremenom opremom i samim tim ulazimo u red muzeja koji svoju ponudu šire izvan klasičnih načina prikazivanja artefakata i putem modernih tehnologija pružaju jedan novi i autentični doživljaj utvrđenja u okolini i samom gradu“, rekla je Grujićeva.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je podsjetio da je ukupna vrijednost projekta "Emoundergrounds“ 2,6 miliona evra, od čega će Trebinje za projektne aktivnosti  dobiti 300.000 KM.

Ćurić je napomenuo da je učešće Grada 15%, odnosno oko 50.000 KM.

"Ovaj projekat je itekako značajan za proširenje turističke ponude, ali i za Muzej Hercegovine, posebno kada su u pitanju manje poznati kulturno-istorijski spomenici kojima raspolažemo, a koji će sada posredstvom novih tehnologija u Muzeju Hercegovine biti predstavljeni na jedan od najsavremenijih načina", rekao je Ćurić.

Smatrajući da su razvojni i promotivni projekti značajni za Trebinje, gradonačelnik je dodao da će Grad i u narednom budžetu planirati sredstva za podršku projektima u zemlji i inostranstvu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti