Od naredne godine elektronska prijava PDV-a i akciza

26.09.2018. 09:45 / Izvor: Akta.ba
Od naredne godine elektronska prijava PDV-a i akciza

Iz UIO pojašnjavaju da će obveznici u svakom trenutku imati pristup svojim podacima na e-portalu.

Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH pozvala je sve poreske i akcizne obveznike da što prije podnesu zahtjev za registraciju za korištenje elektronskih usluga, prije svega elektronsko podnošenje PDV i akciznih prijava.

Iz UIO napominju da će od početka 2019. godine svi poreski obveznici morati isključivo elektronskim putem da podnose PDV i akcizne prijave, te neće postojati mogućnost dostavljanja prijava u pisanoj formi.

"S obzirom na činjenicu da je ostalo još samo tri mjeseca da se svi poreski obveznici registruju za elektoronsko podnošnje PDV i akciznih prijava, pozivamo ih da što prije podnesu zahtjev za registraciju putem e-portala Uprave - https://e-porezi.uino.gov.ba:4443/", saopšteno je iz UIO.

U Upravi navode da se kompletna informacija i uputstvo za registraciju na e-portal, kao i za podnošenje prijava nalaze na internet stranici UIO – http://www.new.uino.gov.ba/bs/e--PDV.

Za sva dodatna pitanja obveznici mogu kontaktirati PDV info-liniju na brojeve telefona 051/335-256, 051/335-257, 051/335-197, 051/335-201 i 0513/335-363.

"Korištenjem elektronskih usluga UIO, svi poreski obveznici moći će na jednostavniji i efikasniji način koristiti prava i izvršavati obaveze po osnovu indirektnih poreza", dodaje se u saopštenju.

Iz UIO pojašnjavaju da će obveznici u svakom trenutku imati pristup svojim podacima na e-portalu, prije svega podacima koji se vode u Jedinstvenom registru obveznika indirektnih poreza i podacima sa poreske kartice.

"Obveznici će moći da vide sve svoje proknjižene poreske prijave, poreske uplate i slično. UIO na ovaj način otvora novo poglavlje u komunikaciji sa poreskim obveznicima", navedeno je u saopštenju Uprave. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti