Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Od nedjelje jeftinija struja od 14 do 17 i od 23 do 08 sati

29.03.2014. 09:21 / Izvor: eKapija.ba

Iz Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH obavijestili su kupce električne energije koje snabdijevaju da prelaskom na ljetno računanje vremena, 30. marta, dolazi i do promjene u primjeni viših i nižih dnevnih tarifnih stavova (period kada je tzv. jeftinija i skuplja električna energija).

Za domaćinstva koja posjeduju dvotarifna brojila, električna energija utrošena radnim danima i subotom u periodima od 14 do 17 i od 23 do 08 sati bit će obračunavana po nižoj tarifi (NT), dok će nedjeljom za tu kategoriju potrošnje niža tarifa biti primjenjivana cijeli dan.

Za ostale kupce JP EPBiH (kupci koji električnu energiju preuzimaju na 110 kV naponu i više, kupci koji električnu energiju preuzimaju na 35 i 10 (20) kV naponu, te ostala potrošnja na 0,4 kV naponu i javna rasvjeta na 0,4 kV naponu) električna energija utrošena radnim danima u periodu od 23 do 08 sati bit će obračunavana po nižoj tarifi (NT).

Za tu kategoriju potrošnje, niža tarifa bit će primjenjivana subotom i nedjeljom cijeli dan.

Cijena električne energije za domaćinstva koja imaju jednotarifna brojila, iznosi 12,82 feninga/kWh, dok za dvotarifna brojila cijena više tarife iznosi 16,02 feninga/kWh, a cijena niže tarife 8,01 feninga/kWh.

"Podsjećamo da je po tarifnim stavovima koje je donijela Federalna regulatorna agencija za električnu energiju (FERK) i koji se primjenjuju od 1. jula 2011., cijena električne energije ista tokom cijele godine", saopćeno je iz Službe za komunikacije JP EPBiH.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti