Od novembra uvoz automobila starijih od sedam godina

02.10.2010. 09:25 / Izvor: Nezavisne novine
Od novembra uvoz automobila starijih od sedam godina

Uvoz u Bosnu i Hercegovinu vozila sa standardom motora euro 3, a koji podrazumijeva automobile stare desetak godina, biće moguć od 1. novembra ove godine.

Ovo je, između ostalog, rečeno na stručnom skupu "Homologacija vozila 2010", koji je održan juče u Sarajevu.

Od 1. novembra biće moguć uvoz uglavnom polovnih vozila s obzirom na to da bi tada, prema najavama predstavnika konzorcija zaduženog za ovaj posao, trebalo da bude uspostavljen sistem homologacije za pojedinačna vozila, dok bi homologacija za tipove vozila, a koja se uglavnom odnosi na nova vozila, mogla startovati mjesec dana kasnije.

Homologacija je provjera tehničke usklađenosti uvezenih polovnih i novih vozila sa evropskim propisima i ekološkim standardima, a obavlja se prije njihovog carinjenja. Za svaki tip vozila ili njegovu varijantu izdaje se certifikat o homologacijskoj usklađenosti, a na osnovu toga i izjava o usklađenosti koja se daje krajnjem kupcu vozila.

Ministarstvo transporta i komunikacija BiH trebalo bi uskoro da objavi cjenovnik usluga za poslove homologacije, a prema nezvaničnim tvrdnjama uključenih u ove poslove, građane bi homologacija mogla koštati oko 100 KM.

Uspostavom sistema homologacije biće stavljena van snage zabrana uvoza vozila starijih od sedam godina, a što je jedan od zahtjeva EU.

"Uspostavljanjem sistema homologacije vozila, BiH se više neće braniti administrativnim odlukama od uvoza nepoželjnih vozila, nego će stati uz rame zemalja koje se štite zahtjevima da putevima mogu saobraćati samo bezbjedna i ekološki prihvatljiva vozila", kazao je Šefkija Čekić, predsjednik Programskog odbora skupa.

Naglasio je da će građani u veoma kratkom periodu završavati homologaciju vozila koja uvoze zahvaljujući izgrađenom informacionom sistemu u koji su uvezane sve institucije.

"Informacioni sistem je bezbjedan i pouzdan i u njemu će kružiti informacije umjesto da kruže papiri, što će omogućiti brzo i efikasno poslovanje", istakao je Čekić.

Naglasio je da je u postupku homologacije bitna saradnja sa uvoznicima, pogotovo nakon 1. novembra kada se očekuje pojačan uvoz i veliki broj zahtjeva za homologaciju.

Ministar transporta i komunikacije Rudo Vidović kazao je da je BiH na pravom putu kada je homologacija u pitanju, te dodao da značaj uvođenja ovog postupka nije samo u ispunjavanju evropskih obaveza nego i u poboljšanju bezbjednosti saobraćaja.

Za razliku od predstavnika konzorcija, uvoznici vozila skeptični su da će homologacija tipova vozila startovati 1. decembra.

"Taj rok nije realan zato što nijedan dokument nije zvanično objavljen u `Službenom glasniku BiH`. Tipska homologacija za golf 6 po dokumentaciji koju sam dobio iz Hrvatske ima 220 stranica, a od toga 30 stranica mora biti pripremljeno. To fizički neće biti moguće uraditi do 1. decembra", kazao je Emgijad Bešlija, predstavnik "ASA auta".

Ustvrdio je da konzorcij kojem su povjereni poslovi homologacije nije ispuno obavezu da u roku od šest mjeseci završi normativna akta i izvrši obuku ovlaštenih uvoznika, dodajući da je posljednja obuka uvoznika bila 20. i 21. septembra na Mrakovici.

"Neko je potrošio naše vrijeme i tražimo da nam rok bude produžen. Mi smatramo da je realno vrijeme za završetak tipske homologacije 31. mart 2011. godine", obrazložio je Bešlija.

Administrativni i stručni poslovi u oblasti homologacije, sa zadatkom da budu pripremljeni do 4. decembra 2010, povjereni su prije nepunu godinu konzorciju u sastavu: EIB Internationale - Centar za motorna vozila Banjaluka, Institut za saobraćaj i komunikacije Sarajevo, Centar motor Široki Brijeg i Institut za privredni inženjering Zenica.

Prva licenca

Ministar transporta i komunikacija BiH Rudo Vidović simbolično je uručio prvu licencu za poslove pojedinačne homologacije vozila Jelici Lubura iz Auto-moto saveza RS. Polaganje ispita za licencu obavljeno je 28. i 29. septembra u Banjaluci i Sarajevu.

Na skupu je rečeno i da su preliminarno odabrana 34 tehnička servisa koja će se baviti pojedinačnom homologacijom vozila.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti