Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Od oktobra novi pasoši u BiH

09.07.2014. 15:29 / Izvor: SRNA

U BiH će od 1. oktobra početi izdavanje treće generacije pasoša sa sigurnijim načinom upisa i zaštite podataka na čipu i boljom zaštitom stranice sa podacima, potvrdila je portparol Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Amila Opardija.

To ne znači da će biti promijenjeni pasoši koji su trenutno u upotrebi, nego će važiti do datuma do kojeg su i izdati.

Za sada nije poznato kolika će biti cijena izdavanja novih pasoša, ali u IDDEEA-i navode da neće biti velikih razlika u odnosu na cijenu postojećih pasoša koja iznosi 40 KM.

Procedura izdavanja pasoša ostaće ista, a iz IDDEEA-e napominju da ova agencija ne izdaje lična dokumenta, već u Republici Srpskoj to radi Ministarstvo unutrašnjih poslova, u Federaciji BiH kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova i u Brčko distriktu Javni registar.

"Pasoš će se, kao i do sada, izdavati sa rokom važenja od 10 godina za punoljetne građane. Za djecu do tri godine pasoš će se izdavati sa rokom važenja od tri godine, a za djecu od tri do 18 godina s rokom važenja od pet godina", rekla je Opardija Srni.

Stranica sa podacima u novom pasošu biće polikarbonatska, a lični podaci i fotografija u boji biće upisani u jednom od slojeva polikarbonatske stranice.

"BiH se u procesu liberalizacije viznog režima obavezala da će unapređivati bezbjednost sistema ličnih dokumenata u skladu sa preporučenim standardima relevantnih međunarodnih organizacija i EU. Uvođenje treće generacije pasoša moraju da izvrše zemlje koje imaju bezvizni režim sa EU, a članice Unije su obavezne da do 1. decembra ove godine uvedu ovu generaciju pasoša", istakla je Opardija.

Ona je napomenula da je uvođenje treće generacije pasoša preporučila Međunarodna organizacija za civilni avionski saobraćaj, koja donosi standarde u oblasti identifikacionih dokumenata.

Izdavanje biometrijskih pasoša u BiH počelo je 15. oktobra 2009. godine, a

IDDEEA je do danas odštampala 2.019.193 tih pasoša. Izdato je 567 biometrijskih pasoša sa rokom važenja dvije godine, 190.692 na tri godine, 1.589.658 na pet godina i 238.483 pasoša sa rokom važenja 10 godina.

Do kraja godine prestaće važenje 47.217 biometrijskih pasoša.

U BiH je 14.713 starih pasoša koji nisu biometrijski, ali su važeći. NJihov rok važenja će isteći do 15. oktobra 2014. godine jer je izdavanje biometrijskih pasoša počelo prije pet godina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti