Od oktobra Novi pravilnik za fer konkurenciju u autobuskom saobraćaju BiH

23.09.2014. 15:50 / Izvor: eKapija.ba
Od oktobra Novi pravilnik za fer konkurenciju u autobuskom saobraćaju BiH

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić izjavio je da je uvjeren da će na taj način biti uveliko olakšan međunarodni i međuentitetski linijski prijevoz, te da će i putnici i prijevoznici biti zadovoljniji.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH izradilo je novi Pravilnik o usklađivanju i registraciji međunarodnih i međuentitetskih redova vožnje autobuskih linija čija primjena počinje u narednom mjesecu objavom u Službenom glasniku BiH, a kojim su otklonjenje manjkavosti prethodnih pravilnika i osigurana zdrava i fer konkurencija u autobuskom saobraćaju.

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić izjavio je da je uvjeren da će na taj način biti uveliko olakšan međunarodni i međuentitetski linijski prijevoz, te da će i putnici i prijevoznici biti zadovoljniji.

"Nakon niza godina, određeni postupci su konačno administrativno odblokirati čime je osigurana njihova pravilna funkcija u korist svih građana Bosne i Hercegovine", kazao je Hadžić.

Iz Ministarstva je navedeno da su dosadašnji pravilnici i "bliži kriteriji" o načinu i postupku usklađivanja i registrovanja redova vožnje međunarodnih autobuskih linija u sebi sadržavali bitna ograničenja, manjkavosti i nejasnoće što je rezultiralo nemogućnošću ostvarivanja prava prijevoznika i putnika u međuntitetskom i međunarodnom autobuskom saobraćaju.

Hadžić je pojasnio da su u vrijeme donošenja pomenuti pravilnici bili rješenje za prevladavanje stanja nepostojanja sistema kao garanta za uspješno upravljanje, razvoj saobraćaja i saobraćajne politike u BiH.

"Jasno je da se zahtjevi i potrebe na tržištu mijenjaju i upravo zato smo krenuli u proces izmjene i usklađivanja zakonske regulative sa onom unutar EU, uz potpuno novi koncept organizacije i pristupa problemima koji tretiraju pitanja međunarodnog linijskog prijevoza putnika. Cilj nam je osigurati zdravu konkurenciju i fer nadmetanje", istakao je ministar Hadžić.

Novim Pravilnikom o usklađivanju i registraciji međunarodnih i međuentitetskih redova vožnje definisano je da usklađivanje redova vožnji provodi Vanjskotrgovinska komora (VTK)BiH, kao prvostepeni organ u postupku, čime se osigurava dvostepenost postupka od različitih organa.

Pri tome su precizno određena pravila kod prigovaranja, pri čemu svi prijevoznici imaju pravo da izraze svoje neslaganje s redom vožnje koji je kandidovan, a sam postupak je transparentan i javan jer se svaki zahtjev objavljuje putem web stranice VTKBiH.

Rok za donošenje odluke o usklađenosti je 30 dana. Ukoliko se radi o međuentitetskom redu vožnje, procedura odobravanja podrazumijeva i angažovanje entitetskih organa nadležnih za usklađivanje.

Zahtjeve je moguće podnijeti tokom cijele godine u zavisnosti od opredjeljenja prijevoznika, saopćeno je iz Službe za informisanje Vijeća ministara BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti