Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Od petka u BiH primjena novog zakona o akcizama na duhan

30.07.2014. 15:05 / Izvor: eKapija.ba

Poreski obveznici i druga lica koja se bave prometom duhanskih prerađevina tj. oni koji se bave prometom cigara, cigarilosa i duhana za pušenje (izuzev cigareta pakovanih u paklice), dužni su na dan početka primjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama tj. na dan 01.08.2014. godine prije početka prometovanja, popisati zalihe ovih duhanskih prerađevina i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UIO u roku od sedam dana tj. do 08.08.2014.godine.

Sva lica koja se bave prometom cigara, cigarilosa i duhana za pušenje (izuzev cigareta pakovanih u paklice), dužna su na zatečene zalihe utvrđene u popisnim listama obračunati akcizu prema novom Zakonu, te u roku od 10 dana od dana dostavljanja popisnih listi (do 18.08.2014.), uplatiti razliku između novoobračunate i već ranije uplaćene akcize, na Jedinstveni račun UIO.

Duhanske prerađevine za koje je plaćena razlika akcize u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta.

Ovo je definisano Izmjenama i dopunama Zakona o akcizama čime je predviđen novi način oporezivanja duhana za motanje i pušenje, cigara i cigarilosa (izuzev cigareta pakovanih u paklice), čija primjena počinje 01.08.2014. godine i iste predstavljaju nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na duvanske prerađevine u Evropskoj uniji. Navedenim izmjenama Zakona predviđen je drugačiji način utvrđivanja iznosa akcize na duvan za pušenje, te je u skladu sa članom 21d. stav (3) Zakona o akcizama u BiH (“Službeni glasnik BiH”, broj: 49/09 i 49/14), propisano da će akciza na duhan za pušenje za 2014. godinu iznositi 78 KM/kg.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti