Od plaćanja carina oslobađa se lični prtljag, te roba nekomercijalnog karaktera

29.06.2018. 10:46 / Izvor: Akta.ba
Od plaćanja carina oslobađa se lični prtljag, te roba nekomercijalnog karaktera

Oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina odobrava se za određene količine duhana i duhanskih proizvoda, alkohola i alkoholnih pića, mirnih vina i piva.

"Od plaćanja uvoznih dažbina oslobađa se lični prtljag putnika, te roba nekomercijalnog karaktera u ličnom prtljagu putnika koju putnici unose sa sobom iz druge države u propisanoj vrsti, količini i vrijednosti", kazao je za Akta.ba Ratko Kovačević, Načelnik odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO BiH.

Oslobađanje od plaćanja carine

Oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina odobrava se uz sljedeća količinska ograničenja po putniku i danu:

  • duhan i duhanski proizvodi:
  1. do 200 cigareta, ili
  2. do 100 cigarilosa (cigarilosi su cigare težine do 3 grama po komadu), ili
  3. do 50 cigara, ili do 250 grama duhana za pušenje, ili
  4. odgovarajuća proporcionalna kombinacija količine navedenih duhanskih proizvoda,
  • alkohol i alkoholna pića:
  1. s učešćem alkohola većim od 22% volumena, ili nedenaturirani etilni alkohol s učešćem alkohola od 80% volumena i više: 1 litra, ili
  2. s učešćem alkohola 22% volumena i manje: 2 litre, ili
  3. odgovarajuća proporcionala kombinacija količine navedenog alkohola i pića,
  • mirno vino: 4 litre,
  • pivo: 16 litara.

"Putnici do 17 godina nisu oslobođeni od plaćanja uvoznih dažbina na robu iz stava (2) ovog člana. Oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina na ostalu robu nekomercijalnog karaktera iz stava (1) ovog člana ograničava se na predmete u vrijednosti do 600,00 konvertibilnih maraka po putniku i danu, neovisno od vrste prijevoznog sredstva kojim putnik putuje. U vrijednost robe iz stava (4) ovog člana ne uračunava se roba navedena u stavu (2) ovog člana", dodao je Kovačević.

Lični prtljag

Objasnio je da vrijednost ličnog prtljaga putnika, koji se uvozi privremeno, ili se uvozi ponovno nakon privremenog izvoza, i vrijednost lijekova neophodnih za lične potrebe putnika, ne uzima se u obzir za potrebe primjene oslobađanja navedenog u stavu (4) ovog člana.

Iz UIO BiH pojašnjavaju i da ako je vrijednost pojedinog predmeta koji se uvozi veća od vrijednosti iz stava (4) ovog člana, u svrhu ostvarivanja oslobađanja od plaćanja uvoznih dažbina, vrijednost takvog predmeta ne može se podijeliti, niti se njegova vrijednost može dijeliti na dva ili više lica. Oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina za robu iz člana 34. ove odluke ulazni carinski ured odobrava usmeno.

"U skladu sa članom 207. tačka a) alineja 11) Zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini od plaćanja uvoznih dažbina oslobađa se roba zanemarive vrijednosti sadržana u pošiljci poslanoj direktno iz druge države primaocu u Bosni i Hercegovini. Uslovi i postupak za navedeno oslobađanje regulisani su čl. 24. i 25. Odluke o uslovima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dažbina („Službeni glasnik BiH“, broj 24/18)", pojasnio je Kovačević, te dodao da kada je u pitanju roba zanemarive vrijednosti, time se smatra roba čija je ukupna vrijednost do 300 KM po pošiljci.

Postoje i oni segmenti uvozne robe koji nisu oslobođeni od plaćanja uvoznih dažbina i to podrazumjeva alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode, duhan i duhanske proizvode. Oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina za navedenu robu odobrava usmeno carinska kancelarija kojoj je roba predočena.

Roba iz inostranstva

Kada je u pitanju naručivanje i kupovina proizvoda online iz inostranstva, iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH kažu da u slučaju da vrijednost robe koja iz inostranstva stigne poštanskom pošiljkom u BiH, prelazi vrijednost od 300 KM, carinska služba obavještava lice koje je naručilo robu o preuzimanju iste putem poštansko carinske deklaracije za fizička lica.

"Ukoliko lice u BiH prima paket od fizičkog lica iz inostranstva, na utvrđenu carinsku vrijednost (vrijednost robe + svi zavisni troškovi nastali u procesu nabave), obračunava se jedinstvena stopa carine za nekomercijalnu robu u iznosu od 10 % carine, a onda tako dobijen ukupan iznos predstavlja osnovicu za obračun 17 % PDV-a. U osnovicu za obračun uvoznih dažbina ulaze i svi zavisni troškovi nastali prilikom uvoza robe, poput transporta, osiguranja i sl. Da bi pošiljka spadala u nekomercijalnu robu njena vrijednost  ne smije preći 1.500,00 KM", rekao je Kovačević.

Pojasnio je da ukoliko lice iz BiH prima paket od pravnog lica iz inostranstva, na utvrđenu carinsku vrijednost obračunava se standardna stopa carine u skladu sa Carinskom tarifom BiH (5%, 10%, 15% - ovisno o vrsti robe) i PDV 17 %.

"U osnovicu za obračun uvoznih dažbina ulaze i svi zavisni troškovi nastali prilikom uvoza robe, poput transporta, osiguranja i slično. Prilikom utvrđivanja carinske osnovice za obračun uvoznih dažbina najčešće se uzima  fakturna vrijednost robe, i to iz same fakture koja prati određenu robu ili se traži potvrda o plaćanju putem izvadaka sa računa kreditne kartice. Na utvrđenu carinsku vrijednost se obračunavaju i plaćaju zakonom predviđene dažbine", dodao je Kovačević.

Također, ukoliko za određenu robu koja je predmet uvoza ne postoji faktura, carinska služba upućuje poziv primaocu da dostavi dokaz o plaćanju putem kreditne kartice, a ukoliko ni to ne postoji, pojasnio je, carinska služba u skladu sa važećim propisima pristupa utvrđivanju stvarne vrijednosti te robe koja će predstavljati osnovicu za obračun uvoznih dažbina, a na osnovu vrijednosti iste ili slične robe koja je uvezena u prethodnom periodu.

Dodatni dokumenti koji se traže of fizičkih lica dostavljaju se direktno u carinske referate pri poštanskim kancelarijama u BiH, putem faxa, ili e-maila.

"Zavisno od toga da li naručujete od pravnog lica ili paket primate od fizičkog lica obračun carine se vrši u samom postupku carinjenja. Na vašu vrijednost ukoliko ista iznosi preko 300 KM kako smo naprijed i naveli plaćate stopu carine i 17% PDV-a a sama stopa carine 0, 5, 10 ili 15 % utvrđuje se od strane ovlaštenih službenih lica", objasnio je Kovačević.

M.R.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti