Od početka prirodne nesreće na biroe se prijavilo 5.165 nezaposlenih

30.04.2020. 12:12 / Izvor: Akta.ba
Od početka prirodne nesreće na biroe se prijavilo 5.165 nezaposlenih

Iz Službe ističu da je najviše otkaza u Kantonu Sarajevo dato u uslužnoj djelatnosti, mada i druge djelatnosti koje su pogođene vanrednim mjerama ne zaostaju mnogo.

Prema evidencijama Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, od 18. marta 2020. kada je na snagu stupilo stanje prirodne nesreće do danas općinskim biroima se prijavilo 5.165 osoba (stanje  30. aprila 2020. ukupan broj nezaposlenih u Kantonu Sarajevo 63.194) koje su ostale bez posla kod 1.722 poslodavca i taj broj se povećava određenom dinamikom. 
 
Dodaju da je istovremeno podneseno 5.057 zahtjeva za ostvarivanje prava na novčanu naknadu, što nije konačan broj s obzirom na to da je potrebno sve te zahtjeve obraditi i uvesti ih u pravo, dok je u istom periodu u pravo na novčanu naknadu uvedeno 1.090 osoba.

Iz Službe ističu da je najviše otkaza u Kantonu Sarajevo dato u uslužnoj djelatnosti, mada i druge djelatnosti koje su pogođene vanrednim mjerama ne zaostaju mnogo, naravno tu je i redovni priliv nezaposlenih u svim ostalim zanimanjima po završetku školovanja kojih u posmatranom periodu ima 207.  

Napominju da su od 18. marta 2020. do danas imali također 1.078 brisanih sa evidencije zbog novog zaposlenja i posredovanja u zapošljavanju, a dio toga se odnosi na programe zapošljavanja koje su pokrenuli još prošle godine i koji su u 2020. počeli davati rezultate.

"Uradili smo već okvirne programe za sufinansiranje zadravstvenih radnika, program posao za sve, program prekvalifikacije i dokvalifikacije, program sufinasiranja pripravnika i program za sufinansiranje osoba koje su pet i više godina na birou. Paraleno s tim radimo i na rebalansu budžeta Službe koji ćemo opet prilagoditi novonastalim okolonostima i prioritetima", saopćeno je iz te ustanove.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti