Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Od polovine augusta 24 satne dežure u domovima zdravlja u KS

06.07.2018. 13:13 / Izvor: Akta.ba

Vlada Kantona Sarajevo danas je na sjednici donijela odluku da se u JU Dom zdravlja od sljedećeg mjeseca uvode 24-satne dežure i to za timove porodične medicine i pedijatrije, kao i ostale službe koje prate njihov rad.

"Radno vrijeme u centralnim domovima zdravlja će biti do 22.00 sati kada će u dežuri ostati pedijatar, porodični ljekar i laboratorija. U zavisnosti od dijagnoze, pacijenti će biti usmjeravani na sekundarnu zaštitu ili tercijarnu", kazao je premijer KS Adem Zolj. Cilj je, kako kaže, rasteretiti tercijarnu zdravstvenu zaštitu za pacijente s najsloženijim zdrastvenim problemima. 

U domovima zdravlja "Vrazova" i "Novo Sarajevo" se uz 24-satno radno vrijeme, uvodi dežura  subotom i nedjeljom također 24 sata a radit će timovi porodične medicine i pedijatrije, kao i ostale službe koje prate njihov rad. Ubuduće će domovi zdravlja počinjati primati pacijente od 7.00 sati, a ne od 7.30 kako je bilo do sada.

"Periferni" domovi zdravlja radit će do 20 sati.

Premijer Zolj, ministrica zdravstva KS Zilka Ademaj i generalni direktor Doma zdravlja KS Fuad Husić su kazali da je cilj reformi u zdravstvu smanjivanje gužve u domovima zdravlja, te bolja i brža usluga.

On je kazao da se reforma zdravstva nastavlja, a uvođenjem elektronske zdravstvene knjižice i izdavanja elektronskih recepata uveliko će olakšati građanima, ali i zdravstvenim radnicima koji će moći telefonski komunicirati s pacijentima koji imaju redovnu terapiju.

Na sjednici Vlade je razgovarano i o esencijalnoj listi lijekova, a prioritet će biti da ima više domaćih lijekova na listi, jer je to kako je premijer Zolj kazao "pravo svake države da štiti svoje proizvođače". Stoga će na esencijalnoj listi biti više od 37 posto domaćih lijekova.

Komentirao je i najavljeni štrajk doktora stomatologa te pojasnio da će dobiti povećanje u skladu s realnim mogućnostima. Sugerirao je i to da je izborna godina, te da zakazivanje štrajka u septembru insinuira na predizbornu kampanju.

Na sjednici Vlade danas je usvojena i uredba o ortopedskim pomagalima.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti