Od ponedjeljka u RS testiranje na korona virus samo po preporuci ljekara

08.11.2020. 10:32 / Izvor: BHRT
Od ponedjeljka u RS testiranje na korona virus samo po preporuci ljekara

Kapaciteti se polako popunjavaju, ali se otvaraju dodatni da bi svi pacijenti mogli da budu primljeni i dobiju adekvatnu medicinsku pomoć.

U Republici Srpskoj na korona virus će od ponedjeljka biti testirane samo osobe za koje porodični ili ljekar Higijensko-epidemiološke službe (HES) procijene da je nephodno.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković je uz to naveo da zbog tog ograničenja neće biti dužeg čekanja na rezultat testa, kao ranije kada je bio veliki broj testiranja.

“Osoba koja ima samo jedan simptom, na primjer, ako izgubi čulo ukusa i mirisa, a nema temperaturu, ostaće kod kuće i neće se testirati, ali biće tretirana kao KOVID-pozitivna”, kazao je Zeljković.

Zdravstveno stanje te osobe će se pratiti, i u slučaju pogoršanja biće upućena na pregled kada će porodični ljekar, odnosno ljekar HES procijeniti da li je neophodno da se uzme uzorak za testiranje, kazao je Zeljković.

On je još rekao da se na korona virus “retestiraju” samo zdravstveni radnici, zaposleni i korisnici kolektivnih smještaja, jer oni nose najveći rizik zaraze.

Na pitanje ko kontroliše osobe koje imaju simptome, a nemaju rješenje o izolaciji, niti su testirane, Zeljković je odgovorio da te osobe ostaju kod kuće i da je važna samokontrola.

Kazao je da zdravstvene ustanove u RS imaju dovoljno zaštitne opreme i testova, a “što se tiče smještajnih kapaciteta, tu je situacija varijabilna i mijenja se na dnevnom nivou”.

Kapaciteti se polako popunjavaju, ali se otvaraju dodatni da bi svi pacijenti mogli da budu primljeni i dobiju adekvatnu medicinsku pomoć, naveo je Zeljković.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti