Od realizacije prijedloga UMEI zavisi dalja sudbina metalne i elektro industrije

29.07.2020. 13:23 / Izvor: Akta.ba
Od realizacije prijedloga UMEI zavisi dalja sudbina metalne i elektro industrije

Udruženje metalne i elektro industrije Privredne/Gospodarske komore FBIH, 28.7.2020. godine, održalo je sjednicu.

Udruženje metalne i elektro industrije Privredne/Gospodarske komore FBIH, 28.7.2020. godine, održalo je sjednicu. Obzirom na pogoršanu situaciju s virusom COVID-19 i preporuke Kriznog štaba FBiH, sjednica je održana online. Pored članova Odbora, sjednici je prisustvovao predstavnik Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije. Sjednicom je predsjedavao Kasim Kotorić, predsjednik UMEI. 

Važno je napomenuti da su članovi Udruženja cijelo vrijeme trajanja pandemije intenzivno komunicirali, pomagali jedni drugima i informišući o problemima koji su ih zatekli, ubrzali reakciju Komore prema nadležnima u cilju otklanjanja barijera.

Imajući u vidu da je prošlo više od četiri mjeseca od kako je i BiH pogođena Corona virusom, moguće je sagledati stanje sektora i kompanija i na osnovu toga planirati dalje aktivnosti. Prezentirani su podaci o izvozu, uvozu, broju radnika, stanju grana metalske i elektro industrije. Napravljena je analiza i usporedba sa periodom iz 2019. godine i ranijih godina.

Ukupan izvoz Federacije BiH za prvih šest mjeseci 2020. godine, u odnosu na isti period u 2019. godini je imao pad od 16,5%, dok je uvoz imao pad od 19,1%. 

Posmatrajući grane MEI FBiH, za šest mjeseci 2020. u odnosu na isti period 2019. godine, možemo kazati  da su - Metali i njihovi proizvodi imali pad od 34,99%, - Mašine, aparati, meh.uređaji, kotlovi, med.instrum, nukl.reaktori; dijelovi imali pad od 14,32%, - Električne mašine i oprema i njihovi dijelovi, imali rast od 1,97%, -Vozila i njihovi dijelovi, pad od 19,68%, dok je - Oružje i municija; njihovi dijelovi imalo rast od 9,28%. U prerađivačkoj industriji FBiH, broj radnika na kraju aprila 2020. godine je iznosio 100.480 i za 5.905 radnika je manji u odnosu na kraj 2019. godine. Na kraju aprila 2020. godine u MES FBiH radilo je 29.769 radnika i za 1.525 radnika je manje nego zadnjeg dana 2019. godine. Urađena je analiza top izvoznih i uvoznih proizvoda i napravljena usporedba sa ranijim periodom.

Članovi Odbora UMEI su prezentirali stanje u kompanijama i sektorima iz kojih dolaze, ukazujući na negativni uticaj koji je izazvao Corona virus. Kompanije su organizovale, a vlasnici, direktori i radnici nisu dozvolili  da se proizvodnja prekine, nadljudskim su naporima dolazili do sirovina, vršili transport i sve što je potrebno da bi se sačuvala proizvodnja, radna mjesta i opstojnost fabrika. 

Imajući u vidu da će Corona virus i u narednom periodu imati svoj negativan uticaj, utvrđene su aktivnosti Udruženja i Komore, koje će se u formi prijedloga, inicijativa i zahtjeva dostaviti nadležnima. Od realizacije prijedloga, zavisi dalja sudbina ovog ali i drugih sektora prerađivačke industrije. 

Na sjednici je ukazano da postoji šansa da se i u ovako teškim uslovima krene naprijed, prvenstveno oslanjajući se na vlastite resurse, radeći na konkurentnosti i koristeći blizinu EU.

Razgovaralo se o problemima sa kojima se susreće industrija čelika u BiH. Naime, industrija čelika u BiH, okupljena kroz sve nivoe komorskog sistema u BiH, godinama upozorava na nezaštićenost domaćeg tržišta, prilikom uvoza i plasmana nesigurnih proizvoda lošeg kvaliteta. Poznato je da su od strane EU uvedene ograničavajuće kvote za uvoz čelika iz zemalja izvan EU, uključujući i BiH, nakon toga je Kosovo uvelo  100 postotne carine i prije nekoliko dana je Vlada Republike Srbije pokrenula postupak uvođenja mjera za zaštitu od prekomjernog uvoza rebrastog betonskog čelika. Sve ove aktivnosti su domaće proizvođače čelika dovele u težak položaj, o čemu je Privredna/Gospodarska komora više puta upozoravala nadležne, dok sa druge strane, u BiH se uvoze sirovine i proizvodi koji ne podliježu provjeri kvaliteta.

Kada je u pitanju Grupacija automobilske industrije, koja radi u sastavu Udruženja metalne i elektro industrije, kompanije okupljene u Grupaciju su ukazale na pozitivne efekte Projekta razvoja automobilske industrije, tražeći da se aktivnosti na projektu, kao i rad Ureda u Wolfsburgu nastave, te da se intenziviraju promotivne aktivnosti u zemljama EU, kako bi bh. automobilska industrija nastavila rast koji je imala prije pandemije Corona virusa.

Privredna/Gospodarska komora FBiH će nastaviti mnogobrojne aktivnosti koje su pokrenute prema nadležnim institucijama: raditi na zaštiti domaćih kompanija, usaglašavati zakonsku regulativu, raditi na promociji i umrežavanju, navodi se u saopćenju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti