Od sutra rade trgovine bijelom tehnikom i autodijelovima i u Banjoj Luci

06.04.2020. 12:52 / Izvor: Akta.ba
Od sutra rade trgovine bijelom tehnikom i autodijelovima i u Banjoj Luci

Gradonačelnik Igor Radojičić je naglasio da još nije došlo vrijeme za popuštanje donesenih mjera.

Mjesec dana od otkrivanja prvog oboljelog od korona virusa u Banjoj Luci, stanje se drži pod kontrolom, u najvećoj mjeri je zaštićeno zdravlje stanovništa, a donesene restriktivne mjere će se i dalje sprovoditi, saopšteno je nakon današnje sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije.

Gradonačelnik Igor Radojičić je naglasio da još nije došlo vrijeme za popuštanje donesenih mjera, jer se još uvijek nalazimo u fazi rasta epidemije. On je podsjetio da je za sve građane, koji dolaze iz inostranstva, predviđen dvonedjeljni karantin u lokalnim zajednicama.

"Pred nama je vrijeme vaskršnjih praznika, očekuju nas prvo katolički Uskrs, a potom i pravoslavni Vaskrs, i svi oni koji su namjeravali za praznike iz inostranstva doći kući, moraju znati da će, u tom slučaju, praznik provesti u karantinu", upozorio je Radojičić.

Štab podsjeća građane da sve donesne mjere važe do 13. aprila, te poziva stanovništvo da se disciplinovano pridržava mjera sve dok budu na snazi.

Gradonačelnik Igor Radojičić naveo je da je Štab na današnjoj sjednici donio i nekoliko novih odluka:

- licima ispod 65 godina, utorkom i petkom od 7.00 do 11.00 časova, biće zabranjeno kretanje, kako bi u tom vremenu lica starija od 65 godina mogla da obave svoje poslove. Odluka vrijedi za sve osobe ispod 65 godina, osim za one koji imaju poslovnu obavezu, neophodne zdravstvene potrebe i lica koja su u pratnji starijih osoba;

- Grad je obezbijedio šest dodatnih autobuskih linija koje će besplatno prevoziti zdravstvene radnike i radnike MUP-a;

- od danas počinje podjela još 1.617 paketa pomoći preko Centra za socijalni rad za katogorije djece sa smetnjama u razvoju korisnika ličnih invalidnina, korisnike novčane pomoći do 65 godina starosti, korisnike prava pomoći u kući, višečlane porodice, korisnike jednokratne novčane pomoći, socijalno ugrožene, korisnika usluga za očuvanje mentalnog zdravlja, te socijalno ugroženih starijih lica koji do sada nisu bili korisnici Centra za socijalni rad. Na ovaj način podjelom će biti obuhvaćeno oko 5.500 lica, a do 20. aprila biće podijeljeno ukupno oko 2.500 paketa za više od 7.500 korisnika;

- od utorka 7.aprila, u vremenu od 7.00 do 15.00 časova, biće omogućen rad trgovina kojima je odlukom Republičkog štaba dozvoljen rad, uz pridržavanje svih propisanih mjera zaštite. To se odnosi na sljedeće djelatnosti: trgovine bijelom tehnikom, vodovodnim i elektro materijalom i sanitarijima, keramike, boja i lakova, auto dijelovima, dijelovima za poljoprivredne mašine, građevinskim materijalom, te drogerije.

Prema podacima Doma zdravlja, u Banjoj Luci do sada registovane 194 osobe pozitivne na korona virus, a da pod zdravstvenim nadzorom nalazi se oko 2.000 ljudi. Kako bi se rasteretili kapaciteti Doma zdravlja, danas je odlučeno da se privremeno zatvare laboratorije na Starčevici, u  Obilićevu i u Ulici vladike Platona.

"Od utorka u gradu će raditi, od 7.00 do 19.00 časova, laboratorije na Poliklinici i u Lazarevu, a nakon 19.00 časova radiće laboratorija u Službi hitne medicinske pomoći", rekla je Todorović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti