Od sutra u funkciji digitalna platforma "eCoVID Vakcina"

08.02.2021. 14:40 / Izvor: Akta.ba
Od sutra u funkciji digitalna platforma 'eCoVID Vakcina'

Prilikom vakcinacije svaka osoba će biti dužna pokazati, zdravstvenu legitimaciju ili ličnu kartu.

Digitalna platforma "eCoVID.Vakcina“ prezentirana je danas ministru zdravstva Kantona Sarajevo dr Harisu Vraniću u prostorijama Zavoda za zdravstveno osiguranje KS.

Kako je najavio direktor ove ustanove Sakib Katana, već sutra bi ova platforma trebala biti puštena u funkciju.

Prezentaciji su prisustvovali direktorica Zavoda za javno zdravstvo Aida Pilav, te epidemiolog iz Doma zdravlja.

Predstavnik firme „MEDIT“, koja je napravila ovu platformu, upoznao je prisutne sa svim mogućnostima digitalne platforme “eCoVID.Vakcina” koja će pratiti sve administrativne i medicinske podatke koje se odnose na planiranje vakcinacije, vakcinaciju i revakcinaciju, te sve propratne evidencije, uključujući eventualne simptome nakon vakcinacije.

Prema njegovim riječima, vrlo je važno definisati sam proces vakcinisanja, što, između ostalog, podrazumijeva logističku podršku za vakcine, broj ambulanti u kojima će se vršiti vakcinacija, ali i definisanje načina revakcinacije.

Potcrtano je kako ovo nije administrativni nego zdravstveni proces, koji se mora na taj način i tretirati, a da će se svaka vakcinacija unositi u karton pacijenta, kao i eventualne kontraindikacije.

Ovo su, kako je rečeno tokom prezentacije, prijedlozi na osnovu kojih će se praviti e-uputnice i prosljeđivati u domove zdravlja, tačnije u timove porodične medicine.

Već duže vrijeme Zavod zdravstvenog osiguranja ima detaljne baze podataka, kao i plan vakcinacije prema kategorijama. Razvijena je i funkcioniše “eCoVID ambulanta”, gdje se automatski na Viber račun registruje osoba kod koje se sumnja na koronavirus, te na isti način, dobija vrijeme i mjesto Doma zdravlja u kojem će mu se uzeti bris.

Prilikom vakcinacije svaka osoba će biti dužna pokazati zdravstvenu legitimaciju ili ličnu kartu. Naglašeno  je i kako će svaka osoba koja bude vakcinisana na Viber dobiti link sa jedinstvenim QR kodom, tzv. Covid passom, koji će omogućiti online pristup bazi podataka ZZO i na taj način dokazati da je vakcinisana.

"Vrlo sam sad zadovoljan načinom na koji je urađena ova platforma a posebno me raduje što će već od sutra profunkcionirati. Radi se jednom adaptivnoj, agilnoj i vrlo važnoj aplikaciji koja će doprinijeti još boljem razvoju zdravstvenog informacionog elektronskog sistema. Kanton Sarajevo jeste i treba da bude lider u svim procesima", poručio je ministar.

Najavljeno je da će uskoro biti održana i prezentacija e-bolovanja, koja postoji, ali ih nažalost, po riječima direktora Katane malo lječnika koristi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti