Od večeras u Srbiji obavezne kovid propusnice

23.10.2021. 10:52 / Izvor: SRNA
Ana Brnabić

Foto: Akta.ba

U Srbiji večeras na snagu stupa odluka o uvođenju kovid propusnica za ugostiteljske objekte.

U Srbiji večeras na snagu stupa odluka o uvođenju kovid propusnica za ugostiteljske objekte.

Kovid propusnice bit će obavezne nakon 22.00 časa u restoranima, kafićima, barovima i svim sličnim objektima.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je ranije da kovid propusnice ne podrazumijevaju samo dokaz o vakcinaciji, već i PCR test ne stariji od 72 časa, antigenski test ne stariji od 48 časova i potvrdu o preležanom korona virusu koja ne smije biti starija od sedam mjeseci.

"Kada je riječ o vakcinama, kovid propusnica podrazumijeva da druga doza vakcine nije data prije više od 210 dana, odnosno sedam mjeseci", rekla je Brnabić.

Ona je navela da kovid propusnice neće imati fotografije, ali će kovid redari i druga službena lica moći da zatraže na uvid lični dokument sa fotografijom uz propusnicu.

Brnabić je dodala da je za strance potreban digitalni EU certifikat ili certifikat zemlje sa kojom Srbija ima potpisan ugovor o priznavanju certifikata.

"Certifikat će moći da se pokazuje u papirnom obliku ili u digitalnom formatu preko mobilnog telefona", objasnila je Brnabić.

Sve inspekcije danas i sutra bit će na terenu kako bi zajedno sa ugostiteljima provjerili u praksi kako funkcioniše sistem, a u ponedjeljak, 25. oktobra počet će kažnjavanje pravnih i fizičkih lica zbog kršenja mjere.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti