Odabir budućeg zanimanja: U Konjicu održan sajam karijernog informisanja

02.12.2021. 10:13 / Izvor: Akta.ba
sajam konjic
OTVORI GALERIJU

Sajam je otvorio vrata za preko 200 učenika završnih razreda osnovnih škola sa područja općine Konjic.

U ponedjeljak i utorak, 29. i 30. 11. 2021. godine u JU "Srednja škola" Konjic, a u sklopu projekta "Unapređenje javno-privatnog dijaloga u cilju prilagođavanja srednjeg stručnog obrazovanja potrebama privrede" koji provode Općina Konjic i Agencija za ekonomski razvoj "PRVI KORAK" d.o.o. Konjic, uz finansijsku i tehničku podršku Fondacije Helvetas Moja Budućnost, a u partnerstvu sa JU "Srednja škola" Konjic i Udruženjem poslodavaca i samostalnih privrednika Konjic održan je Sajam karijernog informisanja.

Sajam je otvorio vrata za preko 200 učenika završnih razreda osnovnih škola sa područja općine Konjic koji su imali priliku saznati više informacija o realnim mogućnostima i ponudama na tržištu rada, ali i prikupiti ključne informacije o različitim zanimanjima koje im pruža JU "Srednja škola" Konjic. 

Kako bi se omogućilo adekvatno karijerno informisanje, koje predstavlja temelj svih daljnjih aktivnosti i izbora, pristupilo se učenicima poštujući osnovne principe razvoja tog uzrasta i koristeći kanale komunikacije, te obraćanje na način koji je učenicima bio interesantan, informativan i lako dostupan. 

"Sinergijsko djelovanje svih aktera za provođenje aktivnosti karijernog informisanja imalo je za cilj obezbijediti što reprezentativniju sliku prilika za karijerno usmjeravanje i odabir budućeg zanimanja, pomoći mladim ljudima da otklone nedoumice koje imaju u pogledu profesija ili poslova, da razumiju svoje sposobnosti i definišu svoje stavove u pogledu ponuđenih ili željenih izbora", izjavila je Ajla Greda, direktorica Agencije za ekonomski razvoj PRVI KORAK d.o.o.

"Cilj održavanja sajma bila je informiranost učenika završnih razreda osnovnih škola sa područja općine Konjica o strukturama i zanimanjima koje im pruža JU”Srednja škola” Konjic. Iskreno se nadamo da smo budućim srednjoškolcima približili i olakšali izbor njihovog budućeg četverogodišnjeg ili trogodišnjeg školovanja. Voljeli bismo da promociju nastavimo i u budućnosti", kazala je je Enisa Karkelja, direktorica JU Srednja škola Konjic.

Nadamo se da se na ovaj način bar djelimično uspjelo doprinijeti popularizaciji i promociji zanimanja koje pruža JU "Srednja škola" Konjic i na taj način pružila pomoć učenicima da pronađu svoje mjesto u svijetu rada, zanimanja i zvanja kako bi donijeli pravu odluku pri izboru srednje škole i budućeg zanimanja, poručili su organizatori.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti