Odabrano 49 strateških preduzeća u drvoprerađivačkoj industriji RS-a

27.04.2019. 09:04 / Izvor: Akta.ba
Odabrano 49 strateških preduzeća u drvoprerađivačkoj industriji RS-a

Vlada je zadužila Šume Republike Srpske da pristupe potpisivanju okvirnih petogodišnjih ugovora sa utvrđenim strateškim preduzećima iz oblasti drvoprerađivačke industrije.

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o realizaciji odluke o definisanju parametara za utvrđivanje strateških preduzeća iz oblasti drvoprerađivačke industrije i utvrđenoj listi strateških preduzeća, prema kojoj 49 subjekata ispunjava uslove za potpisivanje okvirnih petogodišnjih ugovora.

Preduzeće Šume Republike Srpske, shodno odluci o definisanju parametara za utvrđivanje strateških preduzeća iz oblasti drvoprerađivačke industrije, sprovelo je proceduru raspisivanja Javnog poziva za prikupljanje podataka od privrednih subjekata.

"Na poziv se prijavilo 77 subjekata koji su u ostavljenom roku dostavili traženu dokumentaciju. Pregled dokumentacije s ciljem utvrđivanja ispunjenosti uslova iz odluke izvršila je Komisija imenovana rješenjem vršioca dužnosti direktora Šuma Srpske i utvrdila da 49 subjekata ispunjava uslove za potpisivanje okvirnih petogodišnjih ugovora", navodi se u saopštenju.

Vlada je zadužila Šume Republike Srpske da pristupe potpisivanju okvirnih petogodišnjih ugovora sa utvrđenim strateškim preduzećima iz oblasti drvoprerađivačke industrije.

Vlada Republike Srpske donijela je i uredbu o načinu uskladištenja, čuvanja i raspolaganja robom oduzetom u postupku inspekcijskog nadzora, koja se odnosi na postupanje sa oduzetim šumskim drvnim sortimentima.

Imajući u vidu specifičnost šumskih drvnih sortimenata, kao najadekvatnije rješenje za njihovo uskladištenje, čuvanje i dalje raspolaganje predloženo je da postupanje sa oduzetim šumskih drvnim sortimentima obavlja nadležno šumsko gazdinstvo Javnog preduzeća šumarstva, navodi se u saopštenju.

Rješenje i potvrda o oduzetoj robi dokument je na osnovu kojeg preduzeće Šume Republike Srpske preuzima i skladišti šumske drvne sortimente, te, nakon sprovedenog postupka i konačnosti rješenja inspektora o oduzimanju robe, vrši prodaju robe.

U saopštenju se dodaje da javno preduzeće može odmah prodati oduzete šumske drvne sortimente ukoliko su podložni propadanju ili ako njihovo čuvanje iziskuje troškove koji su nesrazmjerno veliki u odnosu na njihovu vrijednost.

Na kraju svakog tromjesečja javno preduzeće izrađuje pregled preuzetih i uskladištenih šumskih drvnih sortimenata, te 60 odsto novčanih sredstava dobijenih od njihove prodaje uplaćuje na račun javnih prihoda Republike Srpske, po odbitku troškova uskladištenja, čuvanja i manipulacije, koji iznose 40 odsto procijenjene vrijednosti oduzetih šumskih drvnih sortimenata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti