Odbor Inžinjerske komore FBiH razmatrao stanje inžinjerske struke

14.07.2021. 10:23 / Izvor: Akta.ba
Odbor Inžinjerske komore FBiH razmatrao stanje inžinjerske struke

Iz razloga što struka nije tamo gdje treba biti, svjedoci smo loših ali skupih rješenja.

Redovna sjednica Odbora Inžinjerske komore Federacije BiH održana je jučer u Privrednoj komori FBiH o temama kao što su analiza stanja inžinjerske struke i mnogobrojna problematika koja opterećuje inžinjere i inžinjerske kompanije.

Istaknuto je da su problematika u primjeni Zakona o javnim nabavkama BiH, nedostaci Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH, kao i druga zakonska i podzakonska regulativa, samo neki od razloga zastoja u razvoju inžinjerske struke i struke uopće.

"Iz razloga što struka nije tamo gdje treba biti, svjedoci smo loših ali skupih rješenja. Članovima Odbora IK FBiH su prezentirane aktivnosi oformljenih sekcija. U Inžinjerskoj komori FBiH osnovano je 11 Matičnih sekcija inžinjera sa više od 800 članova", istaknuto je.

Radi se o Matičnoj sekciji inžinjera biljne proizvodnje, Matičnoj sekciji inžinjera geologije, Matičnoj sekciji inžinjera hortikulturne i pejzažne struke, Matičnoj sekciji inžinjera sigurnosti, Matičnoj sekciji inžinjera građevinske struke, Matičnoj sekciji inžinjera elektronike, automatike i telekomunikacija, Matičnoj sekciji inžinjera rudarske struke, Matičnoj sekciji inžinjera šumarske struke, Matičnoj sekciji inžinjera mašinske struke, Matičnoj sekciji inžinjera geodetske struke i Matičnoj sekciji inžinjera arhitekture.

Na sjednici su sublimirane aktivnosti sekcija, osnivanje novih matičnih sekcija i dogovoren način daljnjeg djelovanja, te je dogovoreno održavanje prve redovne Skupštine Inžinjerske komore FBiH na kojoj će biti izabrani organi na mandatni period od četiri godine, saopćeno je iz PKFBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti