Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Odgovori javno dostupni: Pročitajte kako je BiH odgovorila na Upitnik EK

28.02.2018. 15:25 / Izvor: Akta.ba

Nakon današnje ceremonije uručenja predstavnicima Evropske komisije, odgovori BiH na Upitnik Evropske komisije javno su dostupni na web stranicama Direkcije za evropske integracije.

Odgovori na Upitnik predstavljaju rezultat napornog rada i angažmana institucija na svim nivoima vlasti. U pripremi odgovora na 3242 pitanja iz Upitnika Evropske komisije, tokom 14 mjeseci u 35 radnih grupa radilo je 1083 državnih službenika sa svih nivoa vlasti koji su bili imenovani na 1600 pozicija (neki službenici su učestvovali u radu više radnih grupa za evropske integracije). Osim njih, u rad je bilo uključeno i 15 članova Komisije za evropske integracije, te 20 članova Kolegija za evropske integracije. Održano je 70 sastanaka tijela u mehanizmu koordinacije tokom tehničke finalizacije odgovora. Pripremljeno je ukupno 20.037 stranica odgovora. Uz odgovore i priloge, dostavljen je i 1151 akt (zakoni, podzakonski akti i si.) na koje se referira u odgovorima.  

Osim odgovora institucija BiH, Evropskoj komisiji su uručeni i odgovori organizacija civilnog društva na 177 pitanja iz Upitnika EK. Direkcija je, simbolično prema broju poglavlja, izdvojila i omogućila i građanima da odgovore na 35 pitanja od općeg životnog značaja.

Prikupljeno je 5.347 odgovora građana BiH, koji su također uručeni Evropskoj komisiji. Upitnik je instrument kojim se Evropska komisija služi u pripremi mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU, a odgovori na pitanja iz Upitnika su jedan od izvora informacija koje će Evropska komisija u tome koristiti.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti