Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Odgovori na dodatna pitanja čekaju novu vlast

28.12.2018. 08:04 / Izvor: Nezavisne novine

Odgovori na dodatna pitanja iz upitnika Evropske komisije koji su vraćeni BiH na doradu i dopunu mogli bi sačekati dok se ne formiraju nove vlasti, rečeno je "Nezavisnim".

Naime, kako nam je objašnjeno, postoji zabrinutost da bi slanje odgovora Evropskoj komisiji bez potvrde od strane novih vlasti, koje treba da budu formirane na osnovu rezultata izbora, moglo biti kasnije podložno osporavanjima i pokušajima opstrukcije, što bi se onda loše odrazilo na ionako loš imidž BiH.

Marina Kavaz-Siručić, portparol Direkcije za evropske integracije BiH, kaže za "Nezavisne" da je sadržajno moguće preostale nefinalizirane odgovore završiti vrlo skoro u radnim grupama sistema koordinacije.

"Nakon što bi ti preostali odgovori bili prevedni i na engleski, slijedi procedura potvrđivanja na svim nivoima vlasti, kako bi, nakon potvrde i u Vijeću ministara BiH,  bili upućeni Evropskoj komisiji. No i dalje niko pouzdano ne može reći kada bi cjelokupan posao mogao biti završen", rekla je ona.

Nezvanično, rečeno nam je da su glavne tačke sporenja riješene na tehničkom nivou, ali da još ima dosta političkih začkoljica i pitanja koja nisu usaglašena.

Kada se radi o Poglavlju 22, koje se odnosi na regionalnu politiku i koordinaciju strukturalnih instrumenata, većina pitanja je na tehničkom nivou usaglašena, a poglavlje koje se odnosi na obrazovanje još je na nivou kantona, gdje se čeka rješenje. 

Tanja Topić, politički analitičar iz Banjaluke, smatra da su odgovori na upitnik puno jednostavniji od onoga što se pokušava predstaviti javnosti od strane političkih partija.

"Natezanje oko nadležnosti postalo je stil političkog življenja u BiH i istovremeno dobar izgovor za političke ucjene s jedne strane i sa druge za nerad. Iza ovog stoji političko nadmudrivanje i slaganje stotine kockica u mozaiku ko bi mogao šta na kojem mjestu dobiti, a šta izgubiti", smatra ona. Ističe da se često desi da, kad proces postane dio političkih kalkulacija, dolazi do zastoja i odugovlačenja koje može oduzeti mnogo vremena.

"To je ujedno i potvrda da pristupanje EU nije na listi prioriteta ovdašnjih političkih aktera i da se kroz njega prelama ovdašnja bremenita realnost, i to u svim segmentima: političke kulture, pravne države, političke volje, multikulturalizma i multietničnosti i svih drugih oblasti", istakla je Topićeva.

Inače, upitnik sadrži detaljnu listu pitanja koja svojom strukturom prati strukturu kriterija za članstvo u EU, a cilj je da se kroz odgovore stekne uvid u politički, pravni, društveni, ekonomski i administrativni sistem države koja je podnijela zahtjev za članstvo u EU. Kvalitet odgovora služi za ocjenu kompatibilnosti sa sistemom i vrijednostima EU i državama članicama EU. Evropska komisija dostavlja upitnik nakon što država koja želi pristupiti EU podnose zahtjev za članstvo u EU. Ukupno postoji 3.200 pitanja koja su podijeljena u 33 poglavlja po oblastima društvenog života i državnog uređenja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti