Odgovornom potrošnjom za održivu proizvodnju

12.06.2018. 14:30 / Izvor: Akta.ba
Odgovornom potrošnjom za održivu proizvodnju

Na konferenciji "Poslovna zajednica i ciljevi održivog razvoja" održana je panel diskusija na temu Odgovorna potrošnja za održivu proizvodnju.

Na konferenciji "Poslovna zajednica i ciljevi održivog razvoja", koja se održava danas u Sarajevu, održana je panel diskusija na temu Odgovorna potrošnja za održivu proizvodnju.

Susanne Sweet, vanredna profesorica na Ekonomskom fakultetu u Štokholmu ispričala je kako je Švedska veoma progresivna zemlja kada je u pitanju rješenje pojedinih problema, te da im industrija napreduje od 1960. godine čime se dodatno utječe na kvalitet vazduha, kao i okolinu.

Zaštita okoline

"U 70-tim godinama smo krenuli razvojem energetske zajednice sa ciljem smanjenja troškova štetnih emisija, budući da Švedska vodi računa o energetskoj zajednici i samoj okolini. Također, imamo i sistem koji se bavi očuvanjem okoline, jer je industrija još uvijek profitabilna te još uvijek imamo emisije zagađivanja", kazala je Sweet.

Almir Bajtarević, Stručni saradnik za ISO standarde i zaštitu okoline kompanije Heidelberg Cement istakao je da su do sada uložili 32 miliona KM u ekološke projekte, te da su veoma osvještena kompanija kada je u pitanju zaštita okoliša.

"Kako bi radnici bili sposobni u budućnosti prihvatiti standardne uslove proizvodnje i parametara kontanstno ulažemo u njihovu edukaciju, jer to je proces koji traje. Od tvornice koja je bila na rubu zatvaranja zbog velikog nezadovoljstva lokalnog stanovništva usljed negativnog utjecaja na okoliš, došli smo do tvornice koja je dobila najveće priznanje općine Kakanj za oblast zaštite okoliša", ispričao je Bajtarević.

Istakao je da kada se nešto napravi dobro, uvijek se može bolje nastaviti raditi i da Heidelberg Cement uvijek nastoji raditi što bolje u svim segmentima poštujući zakonsku proceduru, proceduru proizvodnje, te okolinu.

Rešad Behlulović, direktor Općeg sektora kompanije Alma Ras kaže da sebe smatraju društveno i ekološki odgovornom kompanijom, te da su do sada sa bh. naučnicima izgradili ekološki održivu studiju.

"Kupci su u svakom slučaju motivatori, a mi pokušavamo da budemo pokretačka snaga kada je u pitanju ekologija. Naravno, ogledamo se i na inostrane kompanije sa kojima smo partneri te njihove primjere primijenjujemo i kod nas", naglasio je Behlulović, te dodao da je ova konferencija prilika da se privredni subjekti sastanu i razmijene iskustva iz efikasnog odlaganja otpada i reciklaže istog.

Kompanija Omorika reciklaža je prva i jedina fabrika za reciklažu u BiH sa ekološkom tehnologijom čiji je cilj smanjenje štetnih emisija.

"Krenuli smo u reciklažu kao projekat u koji su morali dosta ulagati, te je naš cilj upravo reciklažom zaštititi okolinu", kazala je Mira Stanojević, direktorica nabave i prodaje Omorika reciklaža.

Korporativno razmišljanje

Melika Husić-Mehmedović, vanredna profesorica na Odsjeku za marketing Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, smatra da je potrošačko-društvena odgovornost veoma bitna, te da se svi potrošači slažu da treba vodti računa o društveno-odgovornom ponašanju.

"Postavlja se pitanje da li smo mi kao kupci spremni kupiti proizvode od kompanija koje su društveno odgovorne. Istraživanje je pokazalo da kupci nisu baš spremni izdvojiti veće novce za određeni proizvod. Prema tome, potrebno je upoznati šta je potrošaču bitno, kada se to uradi, onda dolazi do potpunog korporativnog usaglašavanja", ispričala je Husić-Mehmedović.

Ova konferencija je organizovana u okviru projekta "Podrška pripreme za implementaciju Ciljeva održivog razvoja i angažiranje privatnog sektora" koji finansira Ambasada Švedske u BiH, a provodi ga tim UN-a u BiH.

M.R.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti