Odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori politička je odluka

08.12.2020. 11:00 / Izvor: Glas Srpske
Odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori politička je odluka

Odluka Vijeća ministara o imenovanju Stručnog tima za praćenje stanja i aktivnosti vezanih uz pitanje odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori nešto je na što se dugo čekalo.

Odluka Vijeća ministara o imenovanju Stručnog tima za praćenje stanja i aktivnosti vezanih uz pitanje odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori nešto je na što se dugo čekalo i ta je odluka pokrenula stvari s mrtve točke, rekao je gradonačelnik Novog Grad Miroslav Drljača.

Drljača je u Jutarnjem programu RTRS-a istakao da bi Stručni tim trebao izraditi cjelovitu analizu stanja sa stručnog gledišta i predvidjeti sve moguće negativne utjecaje na okoliš na lokaciji Trgovska gora, odnosno lokaciji Čerkezovac.

"I dalje smo mišljenja da ovo mjesto nije odabrano u jednom realističnom tonu, već da je to politička odluka. Teško je povjerovati da je od cijelog teritorija Republike Hrvatske ovo najidealnije mjesto za formiranje odlagališta, a kasnije i za odlaganje nuklearnog otpada", rekao je Drljača i dodao da svi relevantni podaci pokazuju da je od četiri lokacije koja su bila u prometu ovo imao najmanje bodova.

Ističe da stručni tim treba dokazati da je riječ o proizvoljnoj odluci koja ničim nije dokazana i da tim to može dobro učiniti.

"Za BiH je vrlo važno da shvati da ovom izgradnjom odlagališta otpada građani koji žive na području BiH, ne samo u Novom Gradu, već i u svih 13 općina u slivu rijeke Une, zasigurno imaju razloga za brigu", smatra Drljača.

Za danas je najavljen novi sastanak stručnog tima za praćenje aktivnosti vezanih za odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Članovi stručnog tima, kojeg je formiralo Vijeće ministara, već su održali dva sastanka na kojima je utvrđena metodologija rada. Formiran je popis postojeće dokumentacije koja se tiče dosadašnjih aktivnosti predstavnika Republike Hrvatske. Istodobno, sa stručnjakom postoji pravni tim.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti