Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Odluka BH Gasa: Zatraženo povećanje cijene gasa za više od 30 posto

08.01.2019. 14:28 / Izvor: Akta.ba

Uprava "BH-Gasa" ne odustaje od povećanja cijene plina u 2019. za čak 31,3 posto, što je traženo krajem novembra prošle godine.

Pojašnjavajući svoj zahtjev za povećanje veleprodajne cijene gasa prema distributivnim kompanijama BH-Gas je danas saopćio da je predmetno povećanje isključivo zasnovano na porastu cijena nafte i naftnih derivata u 2018. godini, a slijedom čega je došlo do direktnog povećanja ruske nabavne cijene gasa.

"Ovaj trend povećanja ruske cijene je bio i u dijelu 2016., 2017. i 2018. godine, te je u ovom periodu ruska cijena gasa povećana za čak 100%. BH-Gas je od 2017. godine, a u saradnji sa Federalnim ministarstvom energije, rudarstva i industrije u proteklih 18 mjeseci zadržavao prodajnu cijenu gasa na nivou od 495,00 KM/1000 Sm3, čime je kroz poslovanje amortizovao bilo kakvu korekciju cijene gasa naviše", navodi se u saopćenju za javnost BH-Gasa. 

Kako se BH-Gas počeo suočavati sa enormnim gubicima na razlici u cijeni između nabavne i prodajne cijene gasa, koji u mjesecu januaru na dnevnoj bazi iznose cca 80.000 KM, ističe se u saopćenju, organi kompanije su odlučili podnijeti zahtjev za korekciju veleprodajne cijene gasa prema resornom Ministarstvu.

"Slijedom navedenog, želimo upoznati javnost da BH-Gas posjeduje sve fakture od 2016. godine pa naovamo, u kojima je evidentiran porast ruske cijene gasa i da posjeduje sve dokaze o racionalnom smanjenju troškova BH-Gasa, čime smo sveli troškove BH-Gasa na iznos od cca 4% od ukupne cijene koštanja, što je smatramo najmanji iznos u komparaciji sa ostalim javnim kompanijama", navode iz BH Gasa. 

Dodaju da ukoliko postoje bilo kakve sumnje u kalkulaciju koja je usvojena i proslijeđena prema resornom Ministarstvu, stoje na raspolaganju za provjeru svih navoda, jer BH-Gas "nema namjeru da kroz cijenu gasa utiče na standard građana, ali s druge strane kako se radi o uvoznom energentu na isti način kao što je nafta i naftni derivati, to smo da bi redovno poslovali morali započeti proceduru korekcije cijene, na što smo i obavezani prema važećim zakonskim propisima".

"BH-Gas ostaje u obavezi da čim kroz rusku cijenu gasa budemo u prilici da istu smanjimo, to ćemo uraditi na isti način kao što smo u proteklom periodu cijenu gasa u 4 navrata smanjili za 40%. Ujedno, komparacije radi, veleprodajna cijena gasa u Republici Srpskoj je u posljednjih 6 mjeseci povećana sa 435,00 KM na 654,00 KM/1000 Sm3, što čini povećanje od preko 50%", saopćeno je iz BH Gasa. 

Iz ove kompanije ističu da su nakon odluke Nadzornog odbora BH-Gasa uputili zahtjev i obrazloženje prema resornom Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije i Federalnom ministarstvu trgovine, te time postupili po odluci Nadzornog odbora. Kroz ovaj zahtjev, kako se navodi, traženo je povećanje veleprodajne cijene gasa sa 495,00 na 650,00 KM/1000 Sm3.

Nakon toga, zatraženo je dodatno obrazloženje Federalnog ministarstva energije rudarstva i industrije, te je u odgovoru dodatno obrazložen kompletan zahtjev i dokumentovani pokazatelji na kojima se zahtjev zasniva.

PODIJELI:

TAGOVI:

BH Gas

gas

veleprodajna cijena gasa

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti