Odluka o kupovini mobilne bolnice bila ispravna u vrijeme kada se donosila

03.06.2020. 13:46 / Izvor: SRNA
Odluka o kupovini mobilne bolnice bila ispravna u vrijeme kada se donosila

Višković je rekao da su radili sve što je bilo moguće da spriječe da ta bolnica zatreba.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je u vrijeme kada se donosila odluka o kupovini mobilne bolnice to bilo jedino ispravno rješenje, jer stanje na terenu nije dozvoljavalo da se čeka situacija da nema mjesta u bolnicama i da nema gdje da budu smještene zaražene i oboljele osobe.

Višković je podsjetio da je Republički štab za vanredne situacije zadužio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske da raskine ugovor sa preduzećem "Global Balkan" u vezi s nabavkom mobilne bolnice, s obzirom na to da dobavljač nije završio cjelokupnu isporuku kao što je navedeno u ugovoru.

On je za "Srpskainfo" istakao da će dobavljač vratiti cjelokupan iznos novca od 4,2 miliona KM, koliko je uplaćeno, i da RS neće biti oštećena.

"Da smo znali u martu kakvo će stanje biti u maju sigurno da bi rekli: `Pa, ne treba nam bolnica, ne treba nam 200 respiratora, ne treba nam ni dva miliona maski i svašta nešto`. Međutim, donositi odluke u to vrijeme, kada je pandemija bila na vrhuncu i kada su sve zemlje kako u okruženju tako i širom svijeta brojale mrtve i zaražene, nije uopšte bilo jednostavno", rekao je Višković.

On je dodao da je bilo teško gledati slike iz Italije i Španije, gdje u jednom momentu nisu stigli da sahranjuju mrtve već su ih ostavljali u sportskim dvoranama i hodnicima, te da je postojao strah da bi to moglo da se desi i u RS-u .

"Na svu sreću, nismo doživjeli sudbinu Italije, Španije i još nekih zemalja. Znam da bi mnogi likovali i radovali se tome, kako bi mogli onda uprijeti prstom u nas i reći da smo mi odgovorni, jer smo bili nesposobni. Nismo smjeli čekati da nam mobilna bolnica zatreba. Išli smo logikom `šta ako nam bude trebala`. Šta ako naglo skoči broj zaraženih, recimo u Hercegovini, Prijedoru, Bijeljini...", rekao je Višković.

On je naveo da bi se u tom slučaju mobilna bolnica mogla raščlaniti i postaviti, na primjer, na deset lokacija po 50 kreveta, te da je to bio jedini razlog zašto su se odlučili za njenu kupovinu.

Višković je rekao da su radili sve što je bilo moguće da spriječe da ta bolnica zatreba i da sačuvaju ljudske živote, te da su se grčevito borili s vremenom da zadrže broj zaraženih na niskom nivou.

On je naglasio da je RS sačuvala zdravstveni sistem i epidemiju održala pod kontrolom da se ne desi italijanski scenario, te da se sve što su nadležni radili pokazalo da su radili na ispravan način.

"Pokazali smo da smo jednim oranizovanim radom, dobrom koordinacijom, dobrim mjerama i dobrim odlukama koje smo donosili, uspjeli staviti pandemiju pod kontrolu. Po ko zna koji put ću se zahvaliti našim građanima koji su poštovali sve naše mjere, jer da nisu bili odgovorni i da nisu poštovali sve te mjere, mi ne bismo mogli imati sve ove rezultate koje imamo", rekao je Višković.

On je napomenuo da nijedan zdravstveni radnik u RS-u nije zaražen u kovid ambulantama i odjeljenjima, te da je RSobezbijedila dovoljno zaštitne opreme za zdravstveni sistem, u koji je za nepuna dva i po mjeseca uloženo skoro 100 miliona KM.

"Još niko nema odgovor do kada će pandemija trajati, da li će se ponovo vratiti i slično. Neki tvrde da nas na jesen čeka novi talas, ali to je sve za sada u domenu nagađanja...Znači, od naše odgovornosti, odnosno svakog pojedinca, leži uspjeh u borbi protiv ovog virusa. Ukoliko nam se virus vrati na jesen u još većem obimu, bićemo spremniji da ga dočekamo nego što smo bili u martu ove godine", poručio je Višković.

On je istakao da je u vrijeme najveće krize u RS-u bio veliki broj odgovornih i časnih ljudi koji su izdvajali sredstva i donirali ih zdravstvenim ustanovama, nabavljali zaštitne maske, rukavice, odijela, respiratore i sve što je bilo potrebno institucijama.

"Zahvaljujem se ovom prilikom svim tim ljudima, od Trebinja do Novog Grada, koji su se odazvali na naš poziv i pomogli", rekao je Višković. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti