Odluka o proglašenju općeg dobra: Vlada zaštitila kantonalnu imovinu kojom upravlja GRAS

18.06.2021. 08:26 / Izvor: Akta.ba
Odluka o proglašenju općeg dobra: Vlada zaštitila kantonalnu imovinu kojom upravlja GRAS

Skupština KS donijela na jučerašnjoj sjednici Odluku o proglašenju općeg dobra i prirodnog bogatstva dijelova preduzeća kojim upravlja KJKP "GRAS" d.o.o. Sarajevo.

Skupština KS donijela na jučerašnjoj sjednici Odluku o proglašenju općeg dobra i prirodnog bogatstva dijelova preduzeća kojim upravlja KJKP "GRAS" d.o.o. Sarajevo, te o njihovom izuzimanju iz početnog bilansa i programa privatizacije. 

"Radi se o zaštiti kantonalne imovine koju smatramo općim dobrom, a to je infrastruktura u sklopu koje su tramvajska i trolejbuska mreža i tramvajska pruga, kao i nekretnine koje želimo da zaštitimo. Ovim ne prejudiciramo ni na koji način sudbinu preduzeća 'Gras'“, poručio je premijer Edin Forto. 

U navedenu imovinu ubrojani su i: upravna zgrada, radionice i hale, zgrada kontaktne mreže i održavanja pruge, zgrada sušionice pijeska, zgrada skladišta mazuta, turnus kućica, kotlovnica, benzinska pumpa, biro voznih karata i dispečerski centar, portirnica i služba kontrole naplate, zgrada informativne službe i ambulante, zgrada lakirnice i ukupna površina ekonomskog dvorišta. Navedena imovina je od izuzetnog značaja za opće dobro i prirodno bogatstvo dijelova preduzeća kojima upravlja GRAS.

U skladu sa članom 8. stav 2. Zakona o privatizaciji Federacije Bosne i Hercegovine, riječ je o imovini koja predstavlja dobra u općoj upotrebi, odnosno javno dobro koje preduzeće koristi u obavljanju svoje djelatnosti, te je od krucijalnog značaja za normalno funkcionisanje javnog gradskog prijevoza u Kantonu Sarajevo. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti