Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Odluka o visini plaća direktora trebalo da stupi na snagu prije 2 godine

27.03.2014. 08:16 / Izvor: Fena

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je jučer da je odluka Vlade RS-a, kojom se na najviše 3.000 KM ograničavaju plaće direktora u javnim preduzećima, donesena još prije dvije godine, ali nije stupila na snagu.

Mišić je rekla da Vladi RS-a treba postaviti pitanje zašto ta odluka nije već na snazi.

Kazala je i da ove plaće treba da budu u skladu s prosječnom zaradom u RS i svim drugim parametrima.

Predsjednica entitetskog sindikata je potvrdila da jučer nije održana sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta RS-a, jer je Unija udruženja poslodavaca, kako kaže, odbila razgovor o dnevnom redu, tvrdeći da nije ispoštovan poslovnik, jer Vlada RS-a nije na vrijeme dostavila potrebne materijale.

Taj savjet je danas trebalo da razmatra Akcioni plan zapošljavanja u RS za 2014. godinu, kojim je predviđeno devet miliona KM podrške poslodavcima koji zaposle nove radnike u svojim preduzećima.

U RS je, kako kaže, trenutno nezaposleno 150.193 radnika.

Mišić je ponovila stav sinidikalaca da u ovoj godini neće biti donosen novi zakon o radu.

Zamjenik predsjednika Unije udruženja poslodavaca RS-a Saša Trivić rekao je novinarima da nije ispoštovan poslovnik o radu Ekonomsko-socijalnog savjeta, jer je sjednica sazvana 21. marta, dok su materijali došli istoga dana u kasnim popodnevnim satima.

On je u izjavi novinarima rekao da je Vlada RS-a je najodgovornija za ovu situaciju.

Ponovio je da Unija nije po svaku cijenu zahtjevala donošenje novog zakona o radu, već da počnu razgovori o tom i primjeni postojećeg zakona o radu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti