Odluka većinskih akcionara Fabrike za pocinčavanje iz Srebrenice - Uprava samo sebi dodijelila dividendu

28.05.2008. 09:22 / Izvor: Nezavisne novine
Odluka većinskih akcionara Fabrike za pocinčavanje iz Srebrenice - Uprava samo sebi dodijelila dividendu

Trojica većinskih akcionara Fabrike za pocinčavanje (FPS) iz Srebrenice odlučila su da sebi i direktoru iz dobiti preduzeća isplate čak 723.000 KM i povise svoje mjesečne naknade za članstvo u Upravnom odboru sa 4.000 na 8.000 KM, saznaju "Nezavisne".

Astronomsku dividendu sebi su odredili Sava Krstić i Momir Ćosović, koji ukupno imaju 75 odsto akcija u FPS-u, te akcionar i treći član Upravnog odbora Zoran Grujičić, na zadnjoj sjednici Skupštine akcionara preduzeća. Taj trojac je izglasao da se 39 odsto neto dobiti preduzeća iz prošle godine isplati Upravi preduzeća, koju čine oni i direktor Neđo Trninić, na ime "stimulativne nagrade za rad". Odlučili su, takođe, da ostatak dobiti od 1,13 miliona KM ostane neraspoređen.

Manjinski akcionari FPS-a, koji su na sjednici Akcionarske skupštine glasali protiv tih odluka, ukazuju da u tom slučaju postoji zakonski sukob interesa, jer članovi Upravnog odbora nisu mogli sami sebi izglasati povećanje bonusa, zbog čega su najavili i podnošenje tužbe.

U banjalučkom investicionom fondu "Bors invest", Fondu PIO i Fondu za restituciju RS, koji zajedno drže oko 15 odsto akcija FPS-a, potvrdili su da usaglašavaju mjere u pravcu poništenja spornih odluka smatrajući ih štetnima po njihove interese.

Milenko Đaković, direktor Društva za upravljanje fondom "Bors invest", ocijenio je da se radi o najdrastičnijem kršenju standarda korporativnog upravljanja na domaćem tržištu kapitala za koje je ikad čuo.

"Ovaj slučaj ne smije proći, jer bi onda i drugi mogli krenuti tim putem i čitavo tržište kapitala RS bi došlo u pitanje. Zamislite teoretsku mogućnost da `Telekom Srpske` članovima svoje uprave isplati svih 80 miliona KM dobiti, gdje bi nas to odvelo", tvrdi Đaković.

U Investiciono-razvojnoj banci RS (IRB), koja upravlja Fondom za restituciju, kažu da su većinski akcionari FPS-a odbili prijedlog njihovog predstavnika da se dobit firme, nakon odvajanja pet procenata u zakonske rezerve, isplati svim akcionarima.

"Njihova odluka nije u skladu sa standardima korporativnog upravljanja niti s pozitivnim elementima poslovanja preduzeća", kazao je Goran Madžar, izvršni direktor Sektora za korporativno upravljanje u IRB.

Mladen Milić, pomoćnik direktora Fonda PIO, kaže da je povećanje naknada članovima Upravnog odbora FPS-a bilo nepotrebno s obzirom na to da su od jula prošle godine dobijali po 4.000 KM. Ističe da su predlagali da se njihova stimulacija reguliše kroz menadžerske ugovore, ali da to nije prihvaćeno.

"Sada imamo situaciju da se 722.000 KM dijeli na tri-četiri čovjeka, što je basnoslovna suma za naše uslove", ocjenjuje Milić.

Neđo Trninić, direktor FPS-a, koji je kazao da govori i u ime većinskih akcionara, pak, smatra da su sve odluke Skupštine bile zakonite, dodajući da se protiv njih "bune akcionari koji im odranije podapinju noge". On ocjenjuje ispravnim to što su većinski akcionari sebi odredili ogromne naknade, jer su, kako kaže, upravo oni fabriku iz mrtvih digli na noge i omogućili profitabilno poslovanje.

"Ja čak smatram da su oni bili skromni", zaključio je Trninić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti