Odnosi BiH i Mađarske stabilni i bez otvorenih pitanja

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Odnosi BiH i Mađarske stabilni i bez otvorenih pitanja

01.10.2020. 07:48 / Izvor: Akta.ba

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija jučer je sa ambasadorom Mađarske u BiH Kristijanom Pošom razgovarao o evropskim integracijama, jačanju ekonomske bilateralne saradnje, te o aktivnostima koje se provode s ciljem suzbijanja posljedica pandemije Covida - 19 u BiH.

Konstatovali su da su politički odnosi dviju zemalja stabilni i bez otvorenih pitanja, te ocijenili važnim djelovanje na intenziviranju ekonomskih odnosa dviju zemalja i unapređenju investicija.

Na sastanku Tegeltija je naglasio posvećenost Vijeća ministara evropskom putu BiH uz poštovanje Dejtonskog sporazuma i puno uvažavanje nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, te istakao da je u procesu pristupanja EU ostvaren napredak u realizaciji prioriteta, uprkos krizi izazvanoj pandemijom Covida - 19.

Izrazio je nadu da će Evropska komisija vrednovati napredak ostvaren u BiH, te da će BiH u skorijem periodu dobiti status kandidata za članstvo u EU.

Izrazivši zahvalnost na dosadašnjoj pomoći reformskim procesima u BiH, Tegeltija je ocijenio važnim da BiH ostane među vanjskopolitičkim prioritetima Mađarske i u narednom periodu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti