Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Odobren Nacrt zakona o fiskalnim sistemima, upućen u javnu raspravu

19.04.2018. 14:25 / Izvor: Fena

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova na vanrednoj sjednici Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima u FBiH te ga uputio u tromjesečnu javnu raspravu.

Nacrt je utvrdila Federalna vlada, a kao razlog za izmjene i dopune aktuelnog zakona iz ove oblasti navela da su u njegovoj primjeni uočene manjkavosti. Vlada je, naime, 2016. godine zadužila nadležna ministarstva da razmotre i usaglase izmjene propisa koje bi uticale na smanjenje razvoja "sive ekonomije". Navela je i da u tom kontekstu treba pripremiti i izmjene i dopune Zakona o fiskalnim sistemima.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je u svrhu izrade izmjena i dopuna, u okviru svojih nadležnosti a prateći iskustva inspektora u praktičnom nadzoru nad provođenjem zakona u cilju suzbijanja ili reduciranja "sive ekonomije", dostavila prijedlog izmjena i dopuna zakona, koje su uključene u ovaj tekst.

Iako je veliki broj obveznika izuzet od obaveze fiskalizacije, potvrđeni su opravdani razlozi za postojanje fiskalnih sistema u Federaciji BiH, navedeno je između ostalog u obrazloženju Vlade.

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima, novčane kazne predviđene za nezakonisto ponašanje usklađene su sa Zakonom o prekršajima. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti