Vijesti

Odobrena koncentracija između Sarajevske pivare i Oslobođenja

27.11.2007. 08:00 / Izvor: Fena

Konkurencijsko vijeće je na 54. sjednici odobrilo koncentraciju između privrednih subjekata Oslobođenja d.d. Sarajevo i Sarajevske pivare d.d. Sarajevo koja će nastati na tržištu izdavanja i prometa dnevnih novina i periodičnih magazina/časopisa u Bosni i Hercegovini.

Naime, na osnovu javno dostupnih i prikupljenih informacija Konkurencijsko vijeće je došlo do saznanja da je provedena koncentracija između Sarajevske pivare i Oslobođenja, a da ona nije prijavljena Konkurencijskom vijeću u skladu sa Zakonom o konkurenciji.

Zbog toga je Konkurencijsko vijeće po službenoj dužnosti pokrenulo postupak ocjene koncentracije, saopćeno je iz ovog vijeća.

Nakon procjene i analize podataka i činjenica u postupku donošenja rješenja Konkurencijsko vijeće je utvrdilo da je Sarajevska pivara stekla većinsku kontrolu nad Oslobođenjem kupovinom većine dionica kompanije Oslobođenje i da predmetna koncentracija neće imati negativan efekt na konkurenciju na tržištu izdavanja i prometa dnevnih novina i periodičnih magazina/časopisa u Bosni i Hercegovini.

Zbog nepodnošenja Prijave namjere koncentracije u skladu sa Zakonom o konkurenciji Konkurencijsko vijeće je izreklo kaznu Sarajevskoj pivari od 250.000 KM.

Također, Konkurencijsko vijeće usvojilo je mišljenje na zahtjev privrednog subjekta HOLDINA d.o.o. Sarajevo koje se odnosi na obavezu podnošenja prijave namjere koncentracije Konkurencijskom vijeću u skladu sa Zakonom o konkurenciji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti