Odobreno 14,5 miliona KM za izgradnju graničnog prelaza Bratunac-Ljubovija

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Odobreno 14,5 miliona KM za izgradnju graničnog prelaza Bratunac-Ljubovija

30.12.2019. 14:03 / Izvor: SRNA

Savjet ministara donio je na današnjoj sjednici u Sarajevu odluku o odobravanju ukupnog iznosa sredstava za izgradnju graničnog prelaza Bratunac-Ljubovija u iznosu 14,5 miliona KM, rekao je predsjedavajući Savjeta Zoran Tegeltija.

Tegeltija je istakao da su na ovaj način stvorene pretpostavke da Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ zaključi ugovor o izgradnji ovog prelaza na osnovu tendera koji je ranije proveden.

Usvojena je i odluka o privremenom finansiranju institucija BiH za prva tri mjeseca naredne godine u iznosu 241,5 miliona, do trenutka dok ne bude usvojen budžet za 2020. godinu, izjavio je Tegeltija na konferenciji za novinare nakon prve sjednice Savjeta ministara u novom sazivu.

"Donijeli smo i odluku o zaključivanju ugovora o finansiranju izgradnje Koridora `Pet ce` u vrijednosti 140 miliona evra", rekao je Tegeltija, precizirajući da se sporazum odnosi na izgradnju tzv. srednjeg dijela koridora Poprikuše-Nemila i Tarčin-Ivan.

On je dodao da će sporazum sa EBRD-om, koji se upućuje u dalju proceduru Predsjedništvu BiH, potpisati ministar finansija u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda.

Kada je riječ o graničnom prelazu Svilaj, Savjet ministara zadužio je UIO da u okviru odobrenih sredstava započne radove na izgradnji graničnog prelaza Svilaj-Donji Svilaj.

"To su sredstva koja su ranije obezbijeđena iz budžeta, a dio grant sredstava obezbijedili su EU i EBRD", rekao je predsjedavajući Savjeta ministara i dodao da u narednom peirodu treba obezbijediti dodatnih sedam miliona KM kako bi bio završen ovaj granični prelaz.

Tegeltija je naveo da su na današnjoj sjednici imenovani predstavnici BiH u međunarodnim monetarnim institucijama.

Guverner BiH u ovom mandatu Savjeta ministara biće Tegeltija, u EBRD-u Bevanda, a u Svjetskoj banci ministar inostranih poslova Bisera Turković, a za njihove zamjenike imenovani su zamjenik ministra finansija u Savjetu ministara Hazim Raničić, odnosno ministri finansija Republike Srpske Zora Vidović i Federacije BiH Jelka Miličević.

Tegeltija je dodao da je Savjet ministara imenovao i svoj Odbor za unutrašnju politiku, kojim će predsjedavati ministar odbrane Sifet Podžić, a njegov zamjenik biti ministar pravde Josip Grubeša, te Odbor za ekonomiju, kojim će predsjedavati Bevanda, dok će njegov zamjenik biti ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac.

"U odborima su i ostali ministri iz te oblasti“, rekao je Tegeltija, navodeći da u radu oba odbora učestvuju i Direkcija za evropske integracije, Kancelarija za zakonodavstvo, te predstavnici Brčko disterikta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti