Održan 21. Business cafe: Žene na čelu uspješnih IT i modnih kompanija u BIH

29.03.2018. 21:54 / Izvor: Akta.ba
Održan 21. Business cafe: Žene na čelu uspješnih IT i modnih kompanija u BIH
OTVORI GALERIJU

Ako se ne osvrćete na to da li ste žena u poslovnom svijetu, onda možete u svemu uspjeti.

Žene mogu biti uspješne u mnogim segmentima poslovanja, što su večeras potvrdile Amina Karić, direktorica IT kompanije Authority Partners i Mirsada Venturini Mehmedinović, vlasnica i direktorica kompanije Konfekcija FBM. Ove dvije uspješne žene bile su govornice dvadesetprvog Business cafe-a održanog u Sarajevu u organizaciji agencije Global Market Solutions.

"Ako se ne osvrćete na to da li ste žena u poslovnom svijetu, onda možete u svemu uspjeti, jer ja sam prije svega osoba pa žena, a ukoliko postoji stigma prema ženama koje vode kompanije, to treba ignorisati", kazala je za Akta.ba Mirsada Venturini Mehmedinović vlasnica i direktorica kompanije Konfekcija FBM.

Kompanija Konfekcija F.B.M., osnovana je 2003. godine kao bosanski ogranak porodične italijanske firme koja se bavi košuljarstvom visoke kvalitete i prvi je specijalizovani proizvođač za ovu vrstu košulja u BiH. Zahvaljući kvaliteti njihovi pronašli su put do najprestižnijih prodavnica u modnim prijestolnicama širom svijeta.

Venturini Mehmedinović kaže da poslovni svijet i okruženje iz kojeg dolazi zahtijeva manjak slobodnog vremena, spremnost na putovanja i jednostavno shvatanje da u tom poslu nema planiranja.

"U našem svijetu je teško nešto isplanirati, ciljevi moraju postojati i biti živi kao mi, ali smatram da je bitno biti fleksibilan. Neko ko nije spreman na bilo kakav pad u životu, ne treba da se bavi proizvodnjom", kazala je Venturini Mehmedinović.

Savjetuje da treba znati kako ništa u životu nije sigurno, jer "morate imati 100 ideja da bi bila jedna dobra".

Druga govornica, Amina Karić je direktorica IT kompanije Authority Partners, koja ističe da je svaki izazov prilika za razvoj i poslovanje, a da je inžinjerstvo jedan vrlo interesantan posao gdje vidite rezultate svog posla vrlo brzo. Ova kompanija važi za jednu od vodećih IT kompanija, a ove godine nominovana je za najpoželjnijeg poslodavca u Bosni i Hercegovini.

"Prednost Authority Partnersa su opća kultura, dobro znanje jezika, te poslovna kultura, ali opet, moramo se truditi biti puno bolji", kazala je Karić.

Dodala je da BiH ima dosta entuzijastičnih mladih ljudi koje treba zadržati i motivisati na nadogradnju znanja i školovanja. Smatra i da trebamo mijenjati obrazovni sistem kako bismo bili bolji na tržistu rada, te kako mladi ne bi stagnirali. Također, ističe da su žene dosta zastupljene u njihovoj kompaniji i imaju veoma bitnu ulogu u IT sektoru jer sve stavljaju u realan kontekst.

"Smatram da žene i muškarci IT sektoru imaju podjednake šanse o čemu govori činjenica da više od 30 posto imamo zaposlenih žena, a u menadžmentu imamo 44 posto žena", rekla je Karić.

Zahvaljujući Business cafe-u kao jedinstvenom networking eventu, koji  je namjenjen malim i srednjim preduzećima kao i svima onim koji žele pokrenuti vlastiti biznis, u protekle četiri godine porastao je broj poduzetničkih priča i dobrih savjeta na kojima svi prisutni mogu da se upoznaju.

Organizatori su istakli da će nastaviti sa uspješnim pričama, te da imaju u planu napraviti regionalni događaj koji će okupiti najkvalitetnije govornike te najuspješnije kompanije.

Zaključak večerašnjeg Business cafe-a jeste da ako se dovoljno borimo, svuda ćemo pobijediti, te da se ne prepuštamo tokovima tržišta, mjesta i života gdje se nalazimo, jer bez obzira da li smo u Bosni i Hercegovini ili u drugoj državi možemo podjednako uspjeti.

"Ako radite bilo koji posao najbolje što možete, sigurno ćete imati dobre prihode i biti uspješni. Nemojte čekati da vam neko drugi kaže drugačije niti da odustajete u svojim namjerama", poručila je Karić.

Održavanje 21. Business cafea podržali su poslovni portal Akta, Domoinvest, Hotel Europa, radio RSG, portal radiosarajevo.ba.

M.R.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti