Održan okrugli sto o preprekama razvoju malih i srednjih preduzeća u Republici Srpskoj

30.06.2008. 13:05 / Izvor: Nezavisne novine
Održan okrugli sto o preprekama razvoju malih i srednjih preduzeća u Republici Srpskoj

Vlasti u RS moraju podržati strukturalni razvoj malog i srednjeg preduzetništva kako bi on postao kičma razvoja privrede, jer se samo na taj način može riješiti problem nezaposlenosti.

Istaknuto je to na okruglom stolu "Prepreke rastu i razvoju malih i srednjih preduzeća u RS", održanom u petak u organizaciji Udruženja ekonomista RS - SWOT.

Na skupu su kao na najčešći problemi malih preduzeća u RS navođeni njihova prezaduženost, višak radnika i niska produktivnost, kao i neadekvatna organizacija i tehnološka zastarjelost opreme.

Saša Petković, predsjednik Sekcije za preduzetništvo u SWOT-u, istakao je da potpisivanjem Sporazuma o stabilizacji i pridruživanju s Evropskom unijom za RS znači poštovanje povelje EU o malim i srednjim preduzećima.

"Osnovna prepreka razvoju preduzetništva je neadekvatan obrazovni sistem", rekao je Petković.

Vladi RS je preporučeno formiranje garantnog fonda za kreditiranje i podsticaje izvoza visokopotencijalnih programa MSP koji bi omogućili preduzetnicima lakši dolazak do kreditnih sredstava.

Goran Račić, predsjednik Upravnog odbora preduzeća "Stirokart paneli" iz Srpca, ističe da je model masovne vaučerske privatizacije na površinu donio sve probleme, što se naročito odrazilo na sektor MSP.

"Dobili smo neefikasno upravljanje preduzećima, izostanak potrebnih investicija, dok država, sa druge strane, nije ostvarila ništa od privatizacionih prihoda", istakao on.

Milan Cvijić, pomoćnik ministra privrede RS zadužen za sektor preduzetništva, kazao je da je RS uspostavila institucionalni i pravni okvir za razvoj tog sektora, te da se intenzivno radi na sprovođenju politike njihovog razvoja.

"Vlada je ove godine već podsticala razvoj izvoza sa pet miliona KM, a jedan o važnih projekata koji će biti sproveden do kraja godine je sufinansiranje uvođenja sistema kvaliteta i CE znaka u iznosu od milion maraka", napomenuo je Cvijić.

Nikola Vukmirović, direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, kazao je da je broj MSP u RS u posljednje dvije godine porastao za značajnih 20 odsto, na 12.500 firmi koje zapošljavaju ukupno 130.000 radnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti