Održan okrugli sto "Problemi u uzgoju muznih krava na području općine Tešanj"

07.09.2020. 12:38 / Izvor: Akta.ba
Održan okrugli sto 'Problemi u uzgoju muznih krava na području općine Tešanj'

Svrha ovog projekta jeste podržati 100 mljekara da unaprijede prakse upravljanja farmom.

Agencija za razvoj općine Tešanj je zajedno sa OPZ Kapi života iz Tešnja implementirala projekat pod nazivom „Unapređenje vještačkog osjemenjivanja muznih krava sa područja općine Tešanj“  uz podršku Projekta razvoja tržišne poljoprivrede (FARMA II) , kojeg financira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Vlada Švedske, a iimplementira ga organizacija Cardno Emerging Markets USA, Ltd.

Svrha ovog projekta jeste podržati 100 mljekara da unaprijede prakse upravljanja farmom i bolje vode evidencije na farmi kako bi povećali proizvodnju i prinose, smanjili troškove i uvećali dobit, kreirajući tako bolje prilike za brigu o svojim porodicama.

Kroz pomenuti projekat realizovane su tri obuke, izvršena nabavka opreme za skladištenje i prenos genetskog materijala za vještačko osjemenjivanje muznih krava, organizovan okrugli stol i projekaat je predstavljen u javnosti. Kao predavači na obukama angažovani su: prof. dr Muhamed Brka, prof. dr Halil Omanović i Asmir Budimlić. Prema riječima prof. Dr Ismar Alagića, direktora TRA Agencije, održani okrugli sto je donio zaključke kroz koje se Insistirati na nabavci visokokvalitetnih ( seksiranih) sjemena za osjemenjivanje muznih grla. U tom smislu tražiti sufinansiranje od strane Općine i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZDK; Zatim kreirati ambijent u kojem će doći do večeg ukrupnjavanja poljoprivrednih gazdinstava i farmi; Uputiti apel vlastima za nastavak ulaganja u infrastrukturne radove i za razvoj tehnologija i kontinuirano promovisati lokalnu proizvodnju, te iskoristiti trenutni potencijal za dodatni razvoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti