Održan okrugli stol na temu "Pčelo put mi kaži – Pravilnik o pčelarstvu"

01.09.2018. 08:40 / Izvor: Akta.ba
Održan okrugli stol na temu 'Pčelo put mi kaži – Pravilnik o pčelarstvu'

Istaknuta važnost donošenja Pravilnika o pčelarstvu, te njegovi nedostaci, kao i potreba donošenja još pravilnika koji bi uredili oblast pčelarstva FBiH.

U suradnji Privredne/Gospodarske komore i Saveza pčelara FBiH, u Sarajevu je 30.08.2018. godine u prostorijama P/G komore FBiH, održan treći po redu okrugli stol na temu "Pčelo put mi kaži – Pravilnik o pčelarstvu".

Na sastanku se istakla važnost donošenja Pravilnika o pčelarstvu, ali i o njegovim nedostacima, te potreba donošenja još pravilnika koji bi uredili oblast pčelarstva FBiH , ali i izrada i donošenje Strategije razvoja pčelarstva.

Učesnici sastanka su bili predstavnik MVTEO Rusmir Nikšić, pomoćnik Ministra FMPVŠ Bešćo Alibegović, Behija Dukić Veterinarski fakultet Sarajevo, Marko Ivanković FAZ, Nezir Tanović, Agromediteranski fakultet Mostar, Federalni zavod za poljoprivredu Ilidža dr. Harun Kurtagić, predstavnici Saveza pčelara FBiH, predstavnica USAID/Sweden Farma II Mirela Muratović, predstavnici Caritas Schweiz te  predstavnik P/G komore FBiH.

Posebna tema je bila potpisivanje Deklaracije o pčelarstvu  20. kolovoza , 2018. God u Sloveniji – Gornja Radgona, na Međunarodnom  poljoprivredno-prehrambenom sajma AGRA, između Pčelarskih saveza Slovenije, Hrvatske, FBiH, Crne Gore, Srbije i Makedonije.

"U Deklaraciji se konstatira da se poljoprivredno okruženje mijenja, i to u pravcu sve veće ugroženosti pčela i ostalih oprašivača. Glavne poteškoće su sve veća prisutnost intenzivne poljoprivrede, velika upotreba pesticida, globalne klimatske promjene, kao i nove bolesti pčela i štetnika, koje su posljedica globalizacije. Konstatira se da se na tržištu pojavljuje patvoreni med, koji često nije proizvod pčela i rezultat rada pčelara, kao i med nepoznatog porijekla, koji potrošače zavaravaju, a za pčelare predstavljaju nelojalnu konkurenciju", istaknuto je tokom sastanka.

Na potpisivanje ove deklaracije bile su pozvane pčelarske organizacije iz EU i izvan nje, a deklaracija je nakon potpisivanja poslana Vladama i drugim Institucijama EU, kao i njihovim zastupnicima u EU Parlamentu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti