Održan panel stvarna vrijednost certifikata u unaprjeđenju poslovanja

12.06.2019. 11:55 / Izvor: Akta.ba
Održan panel stvarna vrijednost certifikata u unaprjeđenju poslovanja

Cilj panel diskusije je približavanje ove interesantne teme javnosti.

Bisnode BH je jučer u Sarajevu organizovao Panel diskusiju u kojoj su eminentni stručnjaci i nosioci certifikata za kvalitet razgovarali o stvarnoj vrijednosti i benefitima certifikata za unaprjeđenje poslovanja kompanija.  

Ovo je bila i prilika da Bisnode prezentira analizu bonitetno izvrsnih kompanija u BiH i najavi da će uskoro imati i informacije o poslovanju kompanija iz Brčko Distrikta BH, što znači da će prvi put jedna analitičko-bonitetna kuća imati podatke kompletne Bosne i Hercegovine.

Cilj panel diskusije je približavanje ove interesantne teme javnosti ali i njeno senzibiliranje prema svim segmentima koji je čine, od osnove koja kreće od financijskih izvještaja do pravne regulative za strandardizaciju.

Esad Mahmutović, direktor Financijski informatička agencijaFBiH - FIA poručio je da većina analiza za ocjenu kompanija kreće od financijskih izvještaja, koji jesu zakonska obaveza, ali zapravo bi kompanijama trebali značiti referencu za iskazivanje rezultata i transparentnosti poslovanja, za pronalaženje novih poslovnih partnera. 

"Primjer je i bonitetna ocjena koju Bisnode kreira na osnovu financijskih izvještaja i ugrađuje ga u izračun bonitetne izvrsnosti. Da bi postigli svoj cilj kao registar financijskih izvještaja i adekvatan izvor validnih podataka, koji sprječava njihovu zloupotrebu FIA intenzivno radi na uvođenjem reda u predavanje financijskih izvještaja, pokazivanjem transparentnosti kompanija koje dobro posluju ali i eksponiranjem kompanija koje ne izvršavaju svoje obaveze. Na taj način uticaće i na kvalitet informacija koji korist bonitetno-analitičke kuće", poručio je Mahmutović.

Branimir Muidža, generalni direktor Tvornice cementa Kakanj, članica Heidelberg Cement grupacije za BiH i HR poručio je da je problem vrijednosti u BiH dublji od problema kupovine diploma, jer, ako možemo kupiti potvrdu da smo se osposobili znanjem za nešto, iako nismo, pa što onda ne smatrati da možemo kupiti i potvdu kvaliteta, iako je nemamo.

"Ljudi s kupljenom diplomom sigurno se neće zaposliti u kvalitetnim kompanijama, a možda doguraju jednog dana i do mjesta sa koga mogu uticati na kvalitet poslovanja privrede ili određivanja vrijednosti kvaliteta i definiranje standarda, stoga postoji potreba za senzbilirnjem javnosti o ovoj temi.  Radeći u dvije države istodobno, shvatio sam da su postulati poslovanja zapravo svuda isti, da tražiš kvalitetnog poslovnog partnera koji je platiša, i da želiš sebe pokazati takvim, a za to je ponekad potrebno imati dokaz iz validnih izvora. Stoga postoji potreba za sticanjem i isticanjem certifikata čija osnova je transparentna i mjerljiva", rekao je Muidža. 

Dodao je da Cementara Kakanj ima niz certifikata koji potvrđuju opredjeljnje za kvalitetom proizvoda, ekološkim opredjeljenjem, kvalitetom poslovanja.

"Smatram i da je naše dosadašnje djelovanje, od kada sam kao 26-ogodišnji menadžer preuzeo Tvornicu cementa Kakanj, koja je tada bila najveći bh. gubitaš, sa 99% amortizacijom opreme, do kreiranja jedne od najboljih bh. kompanija, pa i šire dokazali da se kvalitet u radu ipak isplati", istakao je.

Bisnode BH je predstavila direktorica Zlata Mulać Jagličić, a panel je vodio Damir Sokolović, direktor konsultantske kuće DS Savjetovanje iz Sarajeva. 

Direktorica analitičko-bonitetne kuće Bisnode BH Zlata Mulać-Jagličić naglasila je da će se Bisnode i dalje truditi da bude na usluzi svojim klijentima sa svim modernim alatima za unapređenje poslovanja koje razvijaju njihovi stručnjaci širom Evrope

Generalni zaključak diskusije bio je da certifikati, ukoliko imaju transparentnu i mjerljivu osnovu, i dodjeljeni su od strane validnih tijela koja imaju međunarodnu verifikaciju, daju izuzetnu vrijednost kompanijama koje ih posjeduju, bilo da je riječ o certifikatu za kvalitet proizvoda i usluga ili poslovanja u cjelini. Isticanje ovakvih potvrda kvaliteta i održavanje kvaliteta prema njihovim standardima zasigurno će biti podstrek za unaprjeđenje poslovanja kompanija i samim tim, generalno ekonomije BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti