Održan prvi Biznis forum jajačke dijaspore

25.03.2019. 12:34 / Izvor: Akta.ba
Održan prvi Biznis forum jajačke dijaspore

Prvi Biznis forum jajačke dijaspore održan je proteklog vikenda u hotelu "Turist ‘98".

Prvi Biznis forum jajačke dijaspore održan je proteklog vikenda u hotelu "Turist ‘98".

Domaćin je ovog susreta bila je Općina Jajce, a forum se održao pod temom „Iskustva i poslovno umrežavanje s dijasporom” pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BIH, Vlade Švicarske u partnerstvu s UNDP BiH i IOM BiH.

Potencijale grada Jajca predstavio je Ante Brtan, ravnatelj JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“, a u panel diskusijama učestvovatli su uspješni privrednici s područja ove općine, koji su pokrenuli svoje biznise vrativši se iz zemalja EU.

Forum otvorio je načelnik općine Jajce Edin Hozan, a prisutnima su se obratili još Ivo Šimunović, presjedavajući OV Jajce, dr. Nisvet Hrnjić, ministar u Vladi SBK, Tahir Lendo premijer Srednjobosanskog kantona te brojni drugi gosti.

Prema popisu stanovništva iz 1991. godine u Jajcu je živjelo 45.000 stanovnika. Danas, prema dostupnim informacijama, u Jajcu živi oko 27.000 stanovnika. Prema analizama u zemljama EU živi preko 10.000 Jajčana. Dakle, gotovo 40 posto Jajčana nalazi van Jajca i granica naše domovine. Samo u Švedskoj danas živi više od 6.000 naših sugrađana, veliki broj se nalazi u Danskoj, Njemačkoj, Austriji, Hrvatskoj i drugim zemljama Evropske unije i oni su naša najjača veza sa Evropskom unijom.

Direktne investicije

Procjena ukupnog iznosa investiranja iz dijaspore u ovoj općini iznosi 5.000.000,00 KM. Dominira ulaganje u metaloprerađivaču industriju koja generira i najveće prihode. Pored metaloprerađivačke industrije zastupljena je i drvna industrija, turizam i ugostiteljstvo, usluge zdravstvene zaštite i građevina.

Općina Jajce jedna je od deset općina koja je potpisivanjem Memoranduma o saradnji s UNDP-om postala je dijelom projekta "Dijaspora za razvoj" Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu s UNDP BiH i IOM BiH i u nastavku njegove implementacija.

Uspješno su implementirali projekt "Migracije i razvoj" i u svoju razvojnu strategiju uključili saradnju s dijasporom, kao jedan od važnih ciljeva, pa će nastavak projekta doprinijeti boljoj saradnji s dijasporom i razvoju lokalne zajednice.

E-matičar

S ciljem olakšavanja građanima da dođu do svojih dokumenata, Općina Jajce je kreirala mogućnost elektronskog podnošenja zahtjeva i dobijanja traženih uvjerenja i izvoda iz matičnih knjiga na kućnu adresu.

Na ovaj korak Općina Jajce se odlučila najvećim dijelom zbog svojih građana koji žive i rade izvan granica naše zemlje. Također, na ovaj način olakšano je dobijanje uvjerenja i izvoda iz matičnih knjiga i za Jajčane i sve one rođene u Jajcu koji žive na prostoru BiH. E-MATIČAR je kreiran u okviru projekta "Dijaspora za razvo".
 

(Jajce Online)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti