Održan QSS Enterprise Day 2009: Predstavljena najnovija rješenja za jednostavniji i brži pristup podacima!

09.04.2009. 15:36 / Izvor: Pristop BH
Održan QSS Enterprise Day 2009: Predstavljena najnovija rješenja za jednostavniji i brži pristup podacima!

QSS je već šestu godinu za redom održao Enterprise Day 2009 u sarajevskom hotelu „Europa“ na kojem je prisustvovalo više stotina managera i profesionalaca iz oblasti ICT-ija, a učesnicima je ponuđeno niz zanimljivih prezentacija o najnovijim rješenjima koja omogućavaju jednostavniji i brži pristup podacima, sigurno poslovanje i niže troškove.

Gosti govornici su bili stručnjaci iz priznatih svjetskih kompanija Cisco, IBM, Microsoft, Symatec i Vmware koji su predstavili novosti iz IT oblasti u ovoj godini, a konsultant priznate analitičke kuće IDC Adriatics je ponudio i dodatne informacije o pomoći informacione tehnologije u vrijeme ekonomske krize.

Tokom konferencije za novinare, koja je također upriličena u sklopu ovog događaja, Isan Selimović, predsjednik Uprave QSS-a je najavio novu uslugu ove kompanije – Microsoft Exchange Hosting – vodeće rješenje za poslovnu komunikaciju i kolaboraciju u svijetu i naglasio sljedeće: „U protekloj godini došlo je do značajnog rasta usluga u cjelokupnom portfoliu naše kompanije, a to je i jedan od rijetkih segmenata u IT industriji kojem se predviđa rast u 2009. godini. Sve više kompanija se okreće outsourcing-u određenih usluga, što im omogućava da uštede značajna sredstva koja bi inače morali investirati. Sa jednim od najmodernijih data centara u Bosni i Hercegovini, QSS je kompanija koja zasigurno može zadovoljiti potrebe kupaca za hosting-om poslovnih aplikacija na bh. IT tržištu. Microsoft kao vodeći provajder poslovnih platformi i naš prvi poslovni partner je logičan izbor za ovu našu uslugu.“

„Mi u Microsoft-u smo izuzetno ponosni na činjenicu da je QSS, kao jedna od vodećih IT firmi u BiH, u svoju bogatu ponudu proizvoda i usluga uključila i naprednu komunikacijsku platformu poput Hosted Exchage-a. Ovo dodatno potvrđuje stratešku orijentaciju QSS-a ka transformaciji ponude naprednih softverskih usluga iz klijentskih serverskih sala, dostupnih ograničenom krugu korisnika, prema univerzalnim i ekonomičnim IT uslugama dostupnim svim zainteresovanim. Pored toga, ovo govori i u prilog činjenici da domaće IT tržište, uprkos globalnoj svjetskoj krizi, bilježi rast na polju IT usluga, te je očigledno da domaći korisnici prepoznaju prednosti koje ima napredna komunikacijko-kolaboracijska rješenja, nasuprot pukoj, tradicionalnoj elektronskoj pošti, donose u poslovanju.“, riječi su Mirada Maglića, predstavnika Microsoft BiH.

Boris Žitnik, direktor IDC Adriatics, je prezentirao preliminarne podatke IDC studije o IT tržištu u BiH za 2008. godinu i naglasio da je segment usluga u IT sektoru jedan od rijetkih koji je u protekloj godini zabilježio značajan rast. U odnosu na 2007. godinu ovaj rast je iznosio 21,5% u američkim dolarima, odnosno 13,6% ako ga posmatramo u konvertibilnim markama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti