Održan sastanak asocijacija zemalja JI Evrope: Zapažen nastup bh. tekstilaca

07.06.2012. 13:44 / Izvor: eKapija.ba
Održan sastanak asocijacija zemalja JI Evrope: Zapažen nastup bh. tekstilaca

U organizaciji UTOK-a u sklopu ORF projekta (otvoreni fond zemalja JI Evrope) Bh. tekstilci su učestvovali na trećem sastanku asocijacija zemalja JI Evrope u Sofiji – Bugarska. Na dvodnevnom zasjedanju od 31.05.- 01.06.2012. godine sumirani su rezultati projekta, te date smjernice za nastavak rada na projektu.

Predstavnici UTOK-a su održali prezentaciju na temu "Lobiranje kao instrument za poboljšanje ambijenta poslovanja firmi iz branše tekstila, obuće i kože u BiH". U prisustvu predstavnika asocijacija iz zemalja regije (Bugarska, Srbija, Albanija, Makedonija, Kosovo, BiH, Njemačke Seque i predavača iz Austrije i Velike Britanije) prezentacija bh. predstavnika je opšte prihvaćena i javno su izrečene pohvale.

S druge strane bh. firme su na tzv B2B sastancima imali mogućnost da razgovaraju sa predstavnicima drugih firmi iz zemalja regije koje su tu bile prisutne. Utisci su pozitivni, jer su predstavnici firmi upoznali partnere iz drugih firmi i otvorili vrata za saradnju u domenu koju su dogovorili. Menadžeri bh. firmi (Bellissima d.o.o. Sarajevo, Slovenka d.d. D.Vakuf, Werkkol d.o.o. Kladanj, Unikom promet d.o.o. Begov Han Žepče) su ostavili veoma povoljan utisak, jer su bili aktivni i kooperativni u razgovorima. Drugog dana predstavnici firmi su posjetili fabriku teške konfekcije u gradu Goce Delčev, koja proizvodi muška odijela za firmu Hugo Boss. To je najveća fabrika muških odijela u Evropi, koja radi po najsavremenijim metodama. Omogućeno im je da vide sve što ih je interesovalo uz pratnju njihovih stručnjaka.

Neizostavno je bilo i zajedničko druženje svih učesnika. Na kraju je dogovoreno da se naredni sastanak u okviru ORF projekta održi u Albaniji - Tirana početkom novembra, saopćeno je iz UTOK-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti