Održan sastanak Foruma za koordinaciju donatora u BiH (DCF)

25.02.2009. 09:50 / Izvor: eKapija.ba
Održan sastanak Foruma za koordinaciju donatora u BiH (DCF)

Redovni kvartalni sastanak Foruma za koordinaciju donatora u BiH održan je 24.02.2009. godine u Sarajevu, po prvi put u svojstvu Sekretarijata u organizaciji Ministarstva finansija i trezora/Sektor za koordinaciju međunarodne ekonomske pomoći u saradnji sa Uredom UNDP-a, koji je do sada obavljao tu funkciju .

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić predsjedao je sastankom, a prisustvovali su članovi Foruma (predstavnici 20 najvećih donatora u BiH) i predstavnici domaćih institucija koje su uključene u proces koordinacije razvojne pomoći na nivou BiH.

Radi boljeg uvida u donatorske aktivnosti u Bosni i Hercegovini kao i jačanja liderske pozicije bh vlasti u definisanju vlastitog razvoja, Ministarstvo finansija i trezora i članovi DCF Foruma saglasili su se da se nadležnost za obavljanje funkcije Sekretarijata prenese sa UNDP-a i Ureda rezidentne koordinatorice UN-a u BiH na Sektor za koordinaciju međunarodne ekonomske pomoći pri Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Kako je saopćeno, ministarstvo finansija i trezora BiH će ubuduće biti nadležno za organizovanje kvartalnih sastanaka Foruma Donatora, pripremu i publikovanje "Pregleda o aktivnostima donatora" (DME ) i pružanje tehničke pomoći donatorima. U realizaciji tih aktivnosti Ministarstvu će u u naredne dvije godine tehničku podršku pružati DFID i UNDP.

Preuzimanje funkcije Sekretarijata kao i organizovanje ovog sastanka predstavlja značajan korak ka uspostavljanju partnerskog odnosa BiH vlasti sa donatorskom zajednicom u BiH i preuzimanja liderstva u definisanju vlastitih prioriteta razvoja i usmjeravanja sredstava međunarodne finansijske pomoći u realizaciju istih, u cilju postizanja ujednačenog stabilnog ekonomskog razvoja, saopćilo je Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Na sastanku su izložili prezentacije - Svjetska banka o implikacijama finansijske i ekonomske krize na BiH privredu, Ministarstvo finansija i trezora o aktivnostima na unapređenju koordinacije i efikasnosti međunarodne pomoći u periodu 2009.-2010.godina, Direkcija za evropske integracije o Procesu programiranja za IPA komponentu I- Pomoć u tranziciji i izgradnja institucija za 2009. godini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti