Održan sastanak na temu provođenja Međudržavnog sporazuma BiH i SR Njemačke

29.07.2021. 08:45 / Izvor: Akta.ba
Održan sastanak na temu provođenja Međudržavnog sporazuma BiH i SR Njemačke

Glavna tema sastanka je bila aktuelna problematika detaširanih preduzeća.

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Privrednom komorom Federacije Bosne i Hercegovine i Privrednom komorom Republike Srpske, organizirala je sastanak na temu sprovođenja Međudržavnog sporazuma SR Njemačke i Bosne i Hercegovine o zapošljavanju radnika iz Bosne i Hercegovine kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstva vanjskih poslova, te predstavnici više od 20 kompanija korisnica detašmana.

Glavna tema sastanka je bila aktuelna problematika detaširanih preduzeća – sa akcentom na prevazilaženje problema detaširanih preduzeća u nastupajućoj 2021./2022., kao i pipreme za objavu Javnog konkursa/natječaja za dodjelu detašmana za izvođenje radova u Saveznoj Republici Njemačkoj u detašmanskoj 2021./2022. godini.

Prisutne je pozdravio predsjednik Ahmet Egrlić, koji se tom prilikom zahvalio ministarstvima, posebno resornom Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, te istakao kako je ministar Stasa Košarac učinio velike napore u rješavanju problematike detaširanih radnika, a sve u cilju realizacije postojećih i sklapanja novih poslova bh kompanija s njemačkim partnerima.

Također je pozvao korisnike detašmana da dostave informacije o eventualnim novim problemima koji otežavaju njihovo poslovanje, slijedom čega je stavio na raspolaganje kapacitete komore za pružanje pomoći pri rješavanju istih.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti