Održan sastanak o saradnji bh. i italijanskih kompanija u oblasti kožarstva

25.10.2017. 13:34 / Izvor: Akta.ba
Održan sastanak o saradnji bh. i italijanskih kompanija u oblasti kožarstva

Danas je u prostorijama Privredne/Gospodarske komore FBiH održan sastanak sa predstavnikom italijanskog udruženja Assomac.

Danas je u prostorijama Privredne/Gospodarske komore FBiH održan sastanak sa predstavnikom italijanskog udruženja Assomac iz Vigevana – Pavia, Mario Pucci direktor za međunarodne odnose, i Muris Goralija, ITA - Odjel Ambasade Italije za promociju ekonomskih odnosa.

Assomac – Udruženje italijanskih proizvođača mašina i tehnologije za proizvodnju obuće i industriju kože je jedno od najstarijih udruženja u Italiji koje okuplja preko 150 firmi sa izuzetno jakom izvoznom orijentacijom.

Osim toga udruženje Assomac je i organizator sajmova "SIMAC" - "Tanning Tech", vodećih sajamskih manifestacija mašina i opreme u kožarsko-obućarskoj industriji koji se održavaju u Italiji, zemlji koja se ubraja među najveće proizvođače cipela i kože na svijetu.

Direktor za međunarodne odnose Mario Pucci izvršio je prezentaciju dosadašnjih aktivnosti saradnje udruženja Assomac i bosanskohercegovačkih firmi.

Potpredsjednik P/G K FBiH, Mirsad Jašarspahić i sekretar Udruženja za tekstilnu i kožarsko prerađivački industriju P/G K FBiH, Jasmina Zejnilagić prezentirali su stanje ovog sektora, ostvarene izvozne rezultate i najbitnija izvozna tržišta. U FBiH velik broj kompanija bavi se ovom proizvodnom djelatnošću te su prezentirani i uspjesi bh. kompanija. Evidentno je da kožarska industrija iz godine u godinu bilježi pozitivne trendove, što je rezultat investicija kompanija u tehnologiju ali i brzog reagovanja i kvalitetanih odgovora na zahtjeve poslovnih partnera. Na sastanku su razmjenjena mišljenja i relevantne informacije o perspektivama razvoja kožarsko-galanterijske i obućarske industrije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Zemlje Evropske Unije predstavljaju najznačajnije tržište za ovu bosanskohercegovačku industrijsku granu, a top 3 zemlje u koje naše kompanije izvoze obuću su Italija, Njemačka i Austrija.

Stoga, saradnje P/G K FBiH sa italijanskim Udruženjem Assomac otvara mogućnosti za jačanje, ali i uspostavljanje novih poslovnih prilika i kontakata između bosanskohercegovački i italijanskih kompanija, saopćeno je iz komore.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti