Održan sastanak suradničke mreže za postinvesticionu podršku ulagačima

05.03.2014. 16:28 / Izvor: eKapija.ba
Održan sastanak suradničke mreže za postinvesticionu podršku ulagačima

Direktorica FIPA-e Jelica Grujić održala je sastanak sa predstavnicima suradničke mreže za rad i postinvesticionu podršku stranim investitorima u BiH kako bi zajednički analizirali rezultate rada Suradničke mreže za 2013.

Direktorica Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Jelica Grujić danas je sa suradnicima održala sastanak sa predstavnicima suradničke mreže za rad i postinvesticionu podršku stranim investitorima u BiH kako bi zajednički analizirali rezultate rada suradničke mreže za 2013. godinu.

Na sastanku su definirane aktivnosti na implementaciji ovog programa za prvih šest mjeseci 2014. godine, odabrani su ključni investitori koji će biti posjećeni u ovom perodu, te je utvrđen plan i dinamika zajedničkih posjeta kompanijama.

Predstavnici mreže zajednički rade na identificiranju prepreka za poslovanje i na njihovom otklanjanju u što kraćem mogućem roku kako bi doprinijeli povećanju konkurentnosti poslovnog okruženja i povećanju stranog kapitala u zemlji.

Imajući u vidu značaj stranih ulaganja za ekonomski razvoj zemlje, uvođenje novih tehnoloških rješenja i novih menadžerskih vještina, te povećanja broja zaposlenih kao ključnog elementa privlačenja stranog kapitala, neophodno je osigurati zajedničko djelovanje svih nadležnih institucija u BiH sa ciljem otklanjanja svih identificiranih prepreka poslovanju u zemlji.

Na sastanku su prisustvovali predstavnici Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona, Brčko Distrikta, te općina Tešanj, Vitez, Visoko, Travnik, Žepče, Goražde, Čitluk, Neum, Ilijaš, Bugojno, Kiseljak, Zavidovići i Maglaj.

FIPA, uz pomoć Međunarodne finansijske korporacije (IFC), članice Grupacije Svjetske banke, u 2013. godini uspostavila je temelje za unaprijeđen Program postinvesticione podrške investitorima  kroz kreiranje institucionalne suradnje u BiH koja uključuje vlasti na državnom, entitetskom, kantonalnom i općinskom nivou kroz suradničku mrežu za rad i postinvesticionu podršku investitorima.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti