Održan sastanak u Vladi Federacije BiH o stanju u "Agrokomercu"

19.12.2008. 09:53 / Izvor: eKapija.ba
Održan sastanak u Vladi Federacije BiH o stanju u 'Agrokomercu'

Vlada FBiH će se iduće sedmice izjasniti o statusu "Agrokomerca" povodom Inicijative potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe za vraćanje ovog kolektiva u nadležnost Federacije BiH.

Ovo je zaključeno 18.12.2008. godine na sastanku u sjedištu federalne Vlade, kojem su, uz potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebu, premijera Federacije BiH dr. Nedžada Brankovića i federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damira Ljubića, prisustvovali premijer Unsko-sanskog kantona Šemsudin Dedić, kantonalni ministar privrede Mehmed Ćenanović, predsjednik NO Agrokomerca Mirsad Kikanović, kao i predstavnici federalne i kantonalne agencije za privatizaciju.

Nakon rasprave o stanju u "Agrokomercu" dogovoreno je da Nadzorni odbor, federalna i kantonalna agencija za privatizaciju odmah pripreme podatke o stanju u Kombinatu i dostave ih Stručnom timu koji će sačinjavati federalni i kantonalni premijeri, resorni federalni i kantonalni ministri, te načelnici općina Velika Kladuša, Cazin i Bužim. Konstituirajući sastanak ovog tima biće održan sredinom januara slijedeće godine, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Ovom prilikom potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo je posebno naglasio odgovornost svih političkih faktora prema državnoj imovini u ovom kolektivu i zatražio energičnu akciju na njegovom spašavanju. Federalni premijer je istakao da se ova akcija treba i mora voditi bez političkih uticaja i privatnih interesa na opće dobro radnika i građana ovog kantona.

Podaci pokazuju da je vrijednost državnog kapitala u ovom kolektivu, sa 345 miliona KM u 2006. godini za samo godinu dana pala na 240 miliona, da se broj radnika značajno smanjio, a gubici povećali.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti