Održan sastanak Udruženja za poduzetništvo: Grad Mostar još uvijek nema poduzetničku zonu

10.04.2008. 11:04 / Izvor: Fena
Održan sastanak Udruženja za poduzetništvo: Grad Mostar još uvijek nema poduzetničku zonu

U prostorijama Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar održan je koordinacijski sastanak triju udruženja za poduzetništvo u Hercegovini: LiNK, Biznis Servis Centar (BSC) i Regionalna razvojna agencija Hercegovine (REDAH).

Partnerske organizacije dogovorile su da po pitanju problema oko poduzetništva zajednički nastupe prema institucijama vlasti, prije svega Upravi grada Mostara i resornim ministarstvima Hercegovačko-neretvanske županije, kako bi se ubrzalo osnivanje poduzetničke zona u Mostaru i realizirali ostali vrijedni projekti i investicije, priopćeno je iz LiNK-a.

Naglašeno je i pitanje koncesija, gdje se očekuje veći zamah i realizacija projekata mini hidroelektrana.

Spomenuto je i pitanje rada Zračne luke Mostar za koju postoje zainteresirani njemački investitori, koji su spremni investirati 20 milijuna eura uz koncesijske ugovore od kojih bi Mostar imao direktnu korist, a cjelokupna imovina bi i dalje ostala u gradskom vlasništvu.

Predsjednik LiNK-a Tomislav Majić istaknuo je kako su naišli na razumijevanje kod Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrata, vezano za podršku i poticaj malom i srednjem poduzetništvu. Međutim, problem je nastao oko realiziranja projekta uspostave poduzetničke zone u gradu Mostaru, jer Uprava grada nije pronašla adekvatnu lokaciju.

S predstavnikom Grada su ipak obišli neke potencijalne lokacije ali su ponovno došli na početak, odnosno same administracije koja mora izvršiti potrebne izmjene prostornog plana.

Ispred BSC-a njemački supervizor Alexander Märdian je naglasio postojanje problema oko koordinacije samih aktivnosti na razini grada Mostara, zbog kojih dolazi do preklapanja i zastoja u radu. Dodao je kako oni kontaktiraju inozemne investitore i dovode ih u grad, ali ne uspijevaju pokrenuti posao zbog spore administracije.

Agencija REDAH je također provela nekoliko projekata u hercegovačkim općinama te najavili i buduće aktivnosti oko poduzetničkih zona u samim općinama.

Svi sudionici su se složili da je potrebno žurno otkloniti zapreke sporosti gradske administracije i dovođenje potencijalnih investitora u grad na Neretvi, te otvoriti poslovnu zonu u Mostaru u koju bi se smjestilo tridesetak obrtničkih poduzeća i uposlilo novih 300 do 400 radnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti