Održan Seed Forum: Prilika bh. firmama za pristup tržištu Norveške

13.11.2014. 12:06 / Izvor: eKapija.ba
Održan Seed Forum: Prilika bh. firmama za pristup tržištu Norveške

Obraćajući se predstavnicima konferencije Ambasador je podvukao punu spremnost institucija vlasti BiH da partnerskim odnosom sa Seed Forumom omoguće mladim BH. firmama pristup investitorima na razvijenim tržištima kao što je Norveška.

Ambasada Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj, zajedno sa Seed Forumom iz Osla i Društvom za tržišne studije iz Bosne i Herzegovine, bila je pokrovitelj i suorganizator ovogodišnjeg 26. po redu međunarodnog investicionog Seed Foruma, koji je održan 11. novembra 2014. godine u Oslu.

U ime pokrovitelja, ambasador Bosne i Hercegovine u Kraljevini Norveškoj Emir Poljo je otvorio investicionu konferenciju. U svom je govoru istakao da je Bosna i Herzegovina prva zemlja jugoistočne Evrope koja je postala dio SFI-Seed Foruma International i time pokazala spremnost da omogući mladim firmama sa inovativnim tehnologijama da pristupe mreži najvećih investitora u svijetu.

Obraćajući se predstavnicima konferencije on je podvukao punu spremnost institucija vlasti Bosne i Herzegovine da partnerskim odnosom sa Seed Forumom omoguće mladim firmama iz Bosne i Hercegovine pristup investitorima na razvijenim tržištima kao što je Norveška. Posebno naglasio značaj poslovnih ljudi iz bosanskohercegovačke dijaspore i potrebu da se pridruže ovim financijskim centrima s ciljem uspostavljanja veza sa firmama iz Bosne i Hercegovine. Kao novu poslovnu mogućnost on je istakao nedavno potpisan Sporazuma o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Norveške koji stupa na snagu 1. januara 2015. godine i pozvao prisutne da investiraju u veliki potencijal koji ima Bosna i Hercegovina i zemlje Zapadnog Balkana.

Najveći broj predstavnika kompanija i investitora na konferenciji, ukupno 66, je bilo iz Norveške i Švedske dok je u centralnom dijelu svoje razvojne projekte prezentiralo devet firmi među kojima DPA – systems iz Bosne i Herezegovine i EON iz Srbije. Na konferenciji su bili prisutni i predstavnici bosanskohercegovačke dijaspore i diplomatskog kora zemalja Zapadnog Balkana.

Za učesnike konferencije u večernjim satima je upriličen prijem u Ambasadi Bosne i Herzegovine u Oslu, na kojem su se prisutnima obratili ambasador Poljo, predsjednik SFI Steinar Hoel Korsmo i predsjednik Društva za tržišne studije iz BiH Irfan Polimac.

SFI – Seed Forum International je globalna platforma za rane investicije u kapital koja uključuje 35 000 registrovanih investitora i funkcionira u četrdeset zemalja svijeta. Sjedište je u Londonu, a ima porijeklo iz norveškog inovacionog sistema, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti