Vijesti

Održan seminar o opasnim hemikalijama: Nema smrtnih slučajeva, ali ima trovanja

16.12.2011. 12:00 / Izvor: SRNA

U Republici Srpskoj bilo je slučajeva trovanja na radnom mjestu opasnim hemikalijama i često je prekoračenje graničnih vrijednosti i to zbog neobučenosti radnika i neadkevatnog rukovanja tim hemikalijama - rekao je direktor Instituta zaštite, ekologije i informatike Banjaluka Predrag Ilić.

On je naglasio da u posljednje vrijeme nije zabilježen smrtni slučaj radnika koji rukuje sa opasnim hemikalijama.

Ilić je rekao da u Srpskoj ima 130 registrovanih pravnih lica koja se bave proizvodnjom opasnih hemikalija i proizvoda, ali da ima i onih koji nisu registrovani a morali bi da budu.Oni su takođe obavezni da pohađaju seminare i edukuju se po pitanju rukovanja hemikalijama.

"Zakonska obaveza je da se kontrola vrši svake tri godine, a ako ima potrebe i češće. Neophodno je da se sačini akt o procjeni rizika na radnom mjestu u kome će se ukazati na štetnosti hemikalija i kako može da se eliminiše njihovo dejstvo na zdravlje radnika", rekao je Ilić prije početka seminara o opasnim hemikalijama i proizvodima namijenjenim subjektima koji se bave njihovom proizvodnjom, prometom ili uvozom.

Prema riječima Ilića, ako se prati sve što je napisano u bezbjedonosno-tehničkom listu svake hemikalije, ne bi smjelo da dođe do opasnosti ni po ljude, ni po životnu sredinu.

On je dodao da se kao problem javlja i to što u većini preduzeća radnici nisu adekvatno zaštićeni, a zaštita podrazumijeva obuku za rukovanje hemikalijama, zaštitnu opremu, kontrolu štetnosti hemikalija u vazduhu.

Predstavnik sektora za opasne materije pri Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS Radojka Malbašić podsjetila je da su 2009. godine donesena dva bitna akta koja uređuju ovu oblast - Zakon o hemikalijama i Zakon o biocidima.

"Zakonom je pravnim subjektima naloženo kako da postupaju sa opasnim hemikalijama u proizvodnji i prometu, zaštiti radnika. Godinama imamo kontinuirane edukacije i zadovoljni smo da su pravni subjekti spoznali odgovornost", rekla je Malbašićeva.

Ona je dodala da je ova oblast usklađena sa evropskim zakonodavstvom koje uključuje veliki broj nadležnih institucija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti