Održan simpozij "Plantažni uzgoj i destilacija smilja u Hercegovini"

21.08.2015. 15:33 / Izvor: Akta.ba
Održan simpozij 'Plantažni uzgoj i destilacija smilja u Hercegovini'

Za 1 kilogram eteričnog ulja, čija je cijena od 1.500 do 3.000 eura, potrebno je od 400 do 1300 kilograma smilja. U prošloj godini iz Bosne i Hercegovine izvezeno ljekovitog bilja u vrijednosti od 40 milijuna KM.

U prepunom kinu 'Borak' održan je simpozij „Plantažni uzgoj i destilacija smilja u Hercegovini“. Simpozij je organizirala Udruga 'Natura' u suradnji s Gradom Širokim Brijegom, navodi se na internet stranici Grada Široki Brijeg.

Na samom početku simpozija nazočnima se obratio gradonačelnik Miro Kraljević izrazivši zadovoljstvo velikom zainteresiranošću Širokobriježana za uzgoj smilja, te i sam najavio mogućnost pokretanja uzgoja smilja sa svojom obitelji čime je izravno dao potporu svima onima koji će u jesen krenuti sa sadnjom smilja.

Na temu "Važnost analize zemljišta pri odluci o plantažnom uzgoju smilja" govorio je mr. sc. Miro Barbarić uposlenik Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar istaknuvši važnu ulogu fizikalnog i kemijskog sastava tla za uzgoj smilja, apelirao je na traženje pomoći i savjeta kod stručnjaka pri pokretanju uzgoja smilja.

Doc. dr. sc. Adrijana Filipović s Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar je izlažući na temu „Upotreba organskog gnoja u uzgoju smilja“ istaknula važnost pravilne gnojidbe prije sadnje smilja, čemu prethodi pravilno uzorkovanje zemlje što je put ka kvalitetnijem i većem prinosu. Analizu zemljišta vrši Federalni agromediteranski zavod u Mostaru, a cijena je 65 KM.

"Hercegovina je Bogom dana zemlja za uzgoj ovog bilja i analize pokazuju da smo u samom svjetskom vrhu po uvjetima za uzgoj smilja. Hrvatski otok Cres je jedina destinacija koja ima nešto kvalitetnije uvjete za uzgoj", rekao je prof. dr. sc. Ahmed Džubur dekan Agromediteranskog fakulteta Univerziteta 'Džemal Bijedić' iz Mostara izlažući na temu „Perspektiva plantažnog uzgoja i destilacije eteričnog ulja smilja“. „Nadam se da će država i županija, te općine i gradovi prepoznati ono što predstavlja istinsku perspektivu na ovom području, a to je uzgoj smilja“, rekao je prof. Džubur dodavši da prosječna cijena kilograma smilja ove godine iznosi 5 KM, te da je za 1 kilogram eteričnog ulja, čija je cijena od 1.500 do 3.000 eura, potrebno od 400 do 1300 kilograma smilja.

"Ne trebate strahovati za tržište i otkup jer kada bi i cijelu Hercegovinu transformirali i posadili smiljem to ne bi bilo niti blizu dovoljno da zadovolji potrebe glavnih euro kompanija koje se bave proizvodnjom eteričnog ulja", poručio je prof. Džubur.

Prof. dr. sc. Nezir Tanović s Agromediteranskog fakulteta Univerziteta 'Džemal Bijedić' iz Mostara izlagao je na temu "Tehnologija plantažnog uzgoja smilja".

Na početku svog izlaganja prof. Tanović govorio je o izuzetno lošem položaju poljoprivrednih proizvođača u Bosni i Hercegovini, te da na vlastitu proizvodnju u Bosni i Hercegovini otpada svega 25%, a sve ostalo je uvoz, ali da optimizam dolazi uzgojem smilja istaknuvši podatak da je u prošloj godini iz Bosne i Hercegovine izvezeno ljekovitog bilja vrijednosti 40 milijuna KM. Prof. Tanović je izrazio nadu da će općine, gradovi, županije i entiteti shvatiti važnost ovoga trenutka i pružiti potporu uzgajivačima smilja jer se radi o izvozno orijentiranom i izuzetno profitabilnom proizvodu.

Govoreći o kvaliteti smilja u Hercegovini prof. Tanović je rekao: „Francuzi kupuju naše smilje da oplemene svoje eterično ulje“. Profesori Džubur i Tanović su uz Slavena Rozića i Matu Jukića autori 'Priručnika – sakupljanje, uzgoj i prerada smilja' koji je promoviran na simpoziju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti