Održan stručni simpozijum "Beton u infrastrukturnim građevinama"

09.11.2017. 07:43 / Izvor: Akta.ba
Održan stručni simpozijum 'Beton u infrastrukturnim građevinama'
OTVORI GALERIJU

Skupu je prisustvovalo više od stotinu stručnjaka i predstavnika renomiranih kompanija i institucija.

Na Građevinskom fakultetu u Sarajevu jučer je održan simpozijum pod nazivom „Beton u infrastrukturnim građevinama“, a koji su zajednički organizovali Građevinski fakultet u Sarajevu i Tvornica cementa Kakanj. Skupu je prisustvovalo više od stotinu stručnjaka i predstavnika renomiranih kompanija i institucija.

Branimir Muidža, generalni direktor HeidelbergCementa za BiH i Hrvatsku, u uvodnom obraćanju istakao je značaj primjene novih tehnologija u izgradnji betonskih infrastrukturnih građevina. „Saradnja stručnjaka koji rade na terenu sa stručnjacima obrazovnih institucija od osnovne je važnosti za kvalitetnu gradnju. To je glavni razlog zašto evo već drugi put organizujemo stručni skup kako bi se upoznali sa svim novim trendovima primjene betona,“ rekao je Muidža.

Ispred Građevinskog fakulteta u Sarajevu, učesnicima se obratio dekan fakulteta, prof.dr. Mustafa Hrasnica. „Veliko mi je zadovoljsto što se saradnja Tvornice cementa Kakanj i Građevinskog fakulteta nastavlja u ovom tonu i što opet imamo priliku ugostiti mnogobrojne građevinske stručnjake. Danas smo tu da razmijenimo zanje i iskustva koja će nam svima pomoći na daljoj izgradnji žila kuavica naše zemlje,“ rekao je Hrasnica.

U uvodnoj prezentaciji, dipl.ing.građ. Ivana Karačić, stručnjak kompanije Hering, kroz praktične primjere predstavila je inovativni način ugradnje betona na velikim visinama onako kako je rađeno na mostovima Studenčica i Trebižat na autoputu Koridora Vc, te istakla važnost dobro organiovane operative za takav poduhvat. U drugoj prezentaciji, mag.ing.građ. Marko Bošnjak je pokazao također praktični primjer gradnje mostova uz pomoć posebnih skela kako je kompanija Hering radila na mostu Drivuša, također na autoputu Koridora Vc, a sve u cilju postizanja vrhunskog kvaliteta građevine u što kraćem roku. Tokom treće prezentacije, mag.ing.građ. Marija Kvesić iz kompanije Pro-Most predstavila je projekat sanacije kolosijeka u željezničkom tunelu Ivan gdje je prvi put u BiH umjesto klasičnog gornjeg stroja s tucaničkim zastorom rađen koncept gradnje primjenom betona sa integriranim prednapregnutim betonskim pragovima koji su povezani krutom armirano-betonskom pločom, dok je viši asistent na Građevinskom fakultetu u Sarajevu, Senad Medić, predstavio ispitivanja te iste ploče.

Nakon toga je uslijedila prezentacija prof.dr. Gorana Mladenovića sa Građevinskog fakulteta u Beogradu i master ing.građ. Stefana Stojilovića sa Saobraćajnog instituta CIP Beograd kroz koju je prikazan način dimenzionisanja betona za kolovozne konstrukcije na trakama za mješoviti saobraćaj vozila javnog prevoza.

Zajedničku prezentaciju Građevinskog fakulteta u Mostaru i Građevinskog fakulteta u Sarajevu predstavio je mr.sc. Krešimir Šaravanja koji je govorio o uvaljanom betonu, njegovoj primjeni u gradnji brana i prednostima njegove primjene u izgradnji saobraćajnica kroz veliku ekonomsku isplativost. Posljednja prezentacija je bila posvećena projektu ogledne dionice betonsko-asfaltne kolovozne konstrukcije koja će se raditi u Tvornici cementa Kakanj, a koju je predstavio doc.dr. Mirza Pozder sa Građevinskog fakulteta u Sarajevu.

 U završnici simpozijuma, Izudin Neimarlija, izvršni direktor Tvornice cementa Kakanj, zahvalio se svima na aktivnom učešću ističući značaj ovakvih okupljanja kako bi se kroz razmjenu znanja i inovativnih tehnologija što više unaprijedila gradnja u BiH koja sada već ima veoma iskusne i sposobne izvođače građevinskih radova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti